EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И МВФ не изключва "частичен дефолт" на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И МВФ не изключва "частичен дефолт" на Гърция

mail12:20 | 14.07.2011прегледи 559 коментарикоментари 0


МВФ смята, че участието на частни кредитори в новия европейски пакет финансова помощ за Гърция, който е сигурно, че ще бъде оценен като "частичен дефолт", ще увеличи дълга на страната до 166% от нейния БВП тази година и до 172% догодина, тъй като банките ще понесат загуби, а гръцката държава ще трябва да подпомогне капиталовата им адекватност, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на доклад на фонда.
МВФ преценява, че Гърция ще получи нов европейски заем, който ще е в размер на 71 млрд. евро, а също и че в подпомагането й ще участват и частни кредитори с 33 млрд. евро. В доклада се отбелязва, че във връзка с Гърция европейските ръководители търсят план за действие, в който частни кредитори да се включат на доброволни начала. Наред с това фондът настоява и за гаранции от страна на Гърция, които не
могат да бъдат други освен под формата на "ипотеки". Очевидно МВФ иска нещо повече, тъй като такива ипотеки са предвидени в първоначалния меморандум, който Атина подписа миналата година с ЕС и МВФ за заема от 110 млрд. евро. Гаранциите се изискват, за да може да има стабилност в еврозоната и да бъдат избегнати вторични въздействия върху световната финансово-кредитна система.
Фондът преценява, че новият европейски заем за Гърция може да надхвърли и 80 млрд. евро, лихвата по него ще е 2%, за първите три години, а за след това тя ще е 3%, като погасяването на заема ще от 4,5 до 10 години. Рецесията расте и е невъзможно Гърция да се завърне на пазарите през втората половина на 2012 г., се казва още в доклада на МВФ, в който акцент се поставя и върху приватизационния план на гръцкото правителство, предвиждащ разпродажба на държавни активи на стойност 50 млрд. евро.

 


Тагове: Гърция, фалит, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg