EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Кипър може да банкрутира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Кипър може да банкрутира

mail15:45 | 20.09.2012прегледи 1003 коментарикоментари 0


Кипър може да остане без пари до декември, като се има предвид, че в края на юли имаше на разположение само 478,5 милиона евро, а до декември му предстои да финансира текущи разходи - заплати и социални плащания, както и да погаси задълженията си от 751 милиона евро по ценни книжа, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от електронното издание на руския в. "Ведомости".
Бившият ръководител на кипърското Бюро за планиране Симеон Мацис каза за Блумбърг, че правителството би могло да остане без пари заради възможното намаляване на данъчните приходи вследствие на рецесията. Финансовият министър Васос Сиарлис в понеделник заяви в интервю за местно радио, че властите в Кипър могат да погасят всичките си задължения за следващите три месеца за сметка на краткосрочни заеми.
Кипър е петата страна от еврозоната, която поиска международна финансова помощ. Освен това страната води преговори за кредит от 5 милиарда евро с Русия. Официалното искане за помощ бе внесено в Европейския съюз на 25 юли, а в края на юли представителите на Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ) съобщиха на кипърското правителство, че ще му трябва помощ от над 10 милиарда евро, или 56 процента от брутния вътрешен продукт. През август тази оценка бе повишена на 12-16 милиарда евро.
Последният кръг от преговорите с международните кредитори завърши в началото на тази седмица, а диалогът ще бъде завършен, след като кипърските власти дадат отговор на редица въпроси, поставени от Тройката. В замяна на помощта кредиторите искат намаляване на заплатите в държавния сектор, реформа на пенсионната система и приватизация на редица предприятия.

 


Тагове: Кипър, банкрут
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg