EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И българският хазарт в спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И българският хазарт в спад

mail16:01 | 08.07.2009прегледи 894 коментарикоментари 0


slot-machineХристо Воденов
Историята показва, че забранителният или силно рестриктивният режим по отношение на хазарта оказва предимно негативно влияние върху икономиката на една страна като цяло, тъй като дава възможност на сивия сектор да се развива неконтролирано. Това коментира за БТА Надя Христова, член на
Управителният съвет на Българската търговска асоциация на производителите и операторите в игралната индустрия (БТАПОИИ).
Действия като тези, които бяха предприети в Русия и Украйна, водят до рязко увеличаване на нелегалния хазарт и ние прогнозираме, че точно това ще се случи и там, заяви тя. Негативите ще се проявят във всички посоки и всички основни участници в развитието на индустрията ще бъдат засегнати:
държавата, операторите, производителите на игрално оборудване, играчите.
В такава обстановка е естествено да се предположи засилен интерес на руските оператори към други пазари, където има благоприятни условия да развият бизнеса си. От друга страна, усложнената икономическа обстановка в момента прави трудно предполагаемо къде и как точно ще се случи това. Трудно е да се прогнозира дали и доколко ще има интерес на руските инвеститори в тази индустрия и у нас. На този етап такъв не е проявен и това е обяснимо предвид сериозната рецесия, която се усеща в игралния бизнес у нас, от края на миналата година и все по-осезаемо - от началото на настоящата, коментира експертът.

Какъв е спадът?
Ясна индикация за това е нарасналият брой искания за предсрочно прекратяване или временно спиране на вече издадените лицензи от Държавна Комисия по хазарта /ДКХ/. Тази тенденция се наблюдава още от края на миналата година, когато по данни на ДКХ 39 игрални зали в страната са подали искане за прекратяване на разрешенията преди изтичането на срока им, а 52 игрални зали въобще не са подновили разрешенията си. Само от началото на годината досега ДКХ е издала решения за предсрочно прекратяване на лицензите на 44 игрални зали. Почти няма искания за издаване на нови разрешения през настоящата година и значително са се увеличили исканията за намаляване броя на игралните съоръжения в действащите игралните зали.
Както във всички сфери, основният негативен ефект от кризата са намалелите парични потоци, което засяга всички, включително и клиентите на този тип развлечение. Липсата на подкрепа от банковите институции пък от своя страна доведе до замразяване на инвестиционните проекти на повечето от фирмите в бранша.

Идват ли руски казина?

Другият отворен въпрос след силното рестриктиране на игралния пазар в Русия е къде ще отидат руските играчи да търсят този тип забавление.
Привличането на руски играчи у нас би било една чудесна възможност за реализиране на приходи, както в игралната, така и в туристическата индустрия по примера на големите игрални центрове като Лас Вегас и Макао, но също така и на близки до нас държави като Словения, Хърватска, Чехия, Унгария, Македония, отбелязват експертите. Клиентите, пристигащи от чужбина, идват приоритетно, за да се забавляват, което ги прави предпочитани клиенти за българските оператори. За съжаление обаче игралният
туризъм е една не толкова добре позната възможност за привличане на чужденци у нас и затова все още не можем да очакваме сериозен наплив на руски и украински играчи у нас, поради няколко причини.
На първо място България засега не предлага достатъчно добра инфраструктура и качество на обслужване, готови да задържат платежоспособните клиенти, така както го правят големите туристически и хазартни центрове по света. За да даде възможност за увеличаване престоя на чуждестранните туристи у нас, на първо място трябва да се подобри състоянието на хотелската база и инфраструктурата, както и нивото на обслужване и качеството на съпътстващите услуги. Разработването на един сегмент от туристическия бранш, какъвто е игралният туризъм, може да привлече повече платежоспособни клиенти и да подпомогне синхронното развитие на други туристически отрасли като конгресният туризъм, голф туризмът и т.н.
На този етап прогнозираме че по-платежоспособните руски и украински играчи вероятно ще предпочетат други по-добре организирани и атрактивни дестинации като Монте Карло, Кипър, Баден Баден, Лас Вегас, Макао и т.н., където могат да съчетаят забавленията си в казиното с почивка, шопинг и други, посочи Надя Христова. По-малко платежоспособните играчи по-скоро ще продължат да играят в родните си страни, макар и незаконно, смята тя. Допълнителни фактори, които допринасят за малкия интерес към България в тази насока, е и визовият ни режим с Русия. На този етап основната посещаемост на чужди клиенти у нас е от страните в непосредствена географска близост, като Турция, Гърция, Израел и Румъния.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153