EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И българската икономика потегля нагоре?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И българската икономика потегля нагоре?

mail17:09 | 30.10.2009прегледи 776 коментарикоментари 0


След драматична негативна тенденция на тежък срив в индекса на бизнес-средата в България, през октомври се регистрира преустановяване на този процес, показват данни на национално представително проучване на агенция Прогрес Консулт, проведено през месец октомври между 500 мениджъри на фирми в България.Все още е рано да се твърди, че обръщането на тенденцията е трайно, но най-малкото, което може да се каже е, че има светлина в тунела.
Ръстът на индекса спрямо предходния период е неголям – само 2,5 пункта, но все пак това силно контрастира с обезкуражаващите данни от предходните периоди. Зад данните се крие още едно оптимистично обстоятелство: предишното равнище на индекса бе регистрирано преди началото на топлия сезон, който обективно е по-благоприятен за бизнеса като цяло. Фактът, че индексът не се променя негативно преди по-неблагоприятния студен сезон, говори, че предприемачите изглеждат по-спокойни за състоянието на управляваните от тях компании.
Още по-окуражително изглежда състоянието на индекса на бизнес-средата от гледна точка на динамиката в определени индикатори.
Най-важното в този смисъл е, че по-изразена позитивна тенденция има точно при индикаторите, отразяващи най-пряко реалното състояние на стопанските субекти и близките перспективи за дейността им.
Все още остава много голям делът на фирмите, които прогнозират, че е по-вероятно още да намаляват продажбите си, но този дял видимо намалява спрямо предходния период, а макар и минимално, се покачва делът на фирмите, които смятат, че дори ще могат да увеличат продажбите си.
Съществено е и обстоятелството, че чувствително нараства броят на фирмите, които са ориентирани към износ: делът на експортно ориентираните български фирми достига абсолютния си максимум за последните 5 години. Това е белег, че в условията на глобална криза част от българските компании са съумели да се възползват от ситуацията и да намерят такива свои конкурентни предимства, които да им дадат място на глобалния пазар.
Облекчение за своята дейност стопанските субекти намират и в това, че по-скоро е вероятно да намаляват цените на стоките и услугите, които те купуват от други фирми (а заедно с това трябва да се отбележи, че по принцип трайно намалява броят на бизнесмените, които предполагат, че ще се увеличава инфлацията).

Малки инвестиции, междуфирмена задлъжнялост

С противоположен знак са тенденциите при някои други индикатори. Вече твърде продължително – 2 години, намалява делът на фирмите, които ще са в състояние да направят някакви инвестиции.
Реално над четири десети от българските компании преценяват, че имат потребност от извършването на инвестиции, но не разполагат със средства за тях или не могат да намерят достъп до необходимия финансов ресурс, показва проучването.
Още по-обезпокоително в контекста на близката перспектива е състоянието с междуфирмената задлъжнялост. Силно нараства делът на компаниите, които декларират, че имат да получават от други фирми значителни суми, като този дял буквално се удвоява за последните 2 години и достига абсолютен максимум за последните 5 години. Колебливо е и положението относно работната ръка: отново делът на фирмите, които планират освобождаване на служители, надвишава противоположния дял – на онези, които ще наемат. При това съотношението се задълбочава в негативна посока, което е признак, че е по-вероятно безработицата в страната да се увеличи точно през студения сезон.
Но макар че за трето поредно шестмесечие индексът на бизнес-средата остава дори под базата от 2005 г., все пак има оптимистични белези за следващия период.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163