EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И България може да наложи санкции на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И България може да наложи санкции на Гърция

mail15:24 | 26.01.2010прегледи 600 коментарикоментари 0


Според международното право не е нужно България да съди Гърция заради нанесените щети вследствие на блокадата на границата, тъй като отговорността на Гърция възниква автоматично след неспазването на задължението си да осигурява пропускането и безпрепятственото преминаване на транспорта през нейната граница. Това обясни в интервю за Агенция “Фокус” председателят на Българската асоциация по международно право и председател на научния съвет на Института за правни науки в БАН проф. Емил Константинов.
 „В международното право е приет принципът – отговорността на държавата възниква незабавно, автоматично след нарушаването от нея на международно правните й задължения. Отговорността на държавата и правото на България да иска обезщетения за нанесена щета възниква автоматично след като Гърция е нарушила своето задължение, а именно – чрез бездействие тя не е осигурила безпрепятственото преминаване на границата.
Според международното право не е нужно да се ходи на съд, тъй като отговорността възниква автоматично. На тази база функционира цялото международно право и това е една гаранция за стабилността на правните отношения между всички държави в света”, обясни проф. Константинов.
Той каза, че Гърция има задължението да осигурява пропускането и безпрепятственото преминаване на транспорта през нейната граница. „В настоящия случай това право се нарушава от частни лица. В този случай задължението на гръцката държава от тази обичайно правна норма е да вземе всички необходими мерки, за да осигури свободата на транспорта, например с взимането на полицейски мерки. Това гръцката държава не го е сторила, следователно чрез своето бездействие, чрез бездействието на нейните органи, тя нарушава своето международно правно задължение, а именно - да осигури свободата на транспорта през границата. В никакъв случай тя не може да се позове на някакви свои норми и практики, защото международното договорно право – имам предвид чл. 27 на Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 г., което е обичайно международно право, не разрешава страна по такова договаряне за свободно на транспорта да се позовава на някакви свои вътрешни правни норми и практики, за да оправдава неизпълнението на своя договор. Следователно България е потърпевша страна от това нарушение на международните задължения на Гърция и може да поиска обезщетение от Гърция и да й наложи санкции, включително на двустранна основа”, каза проф. Константинов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215