EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златото стабилизира валутните пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златото стабилизира валутните пазари

mail14:30 | 08.11.2010прегледи 627 коментарикоментари 0


Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова в статия във в. Financial Times страните от Г-20 отново да дадат на златото ролята на стабилизатор в международната валутна система.
Според Зелик "златният стандарт" трябва да бъде възстановен в една или друга форма, за да се стабилизират валутните пазари.
Няколко дни преди срещата на върха на страните от Г-20 той твърди, че светът се нуждае от нова система, която да замени "Бретън Ууд - 2", както той я нарича - режимът на плаващите курсове, въведен преди края на конвертируемостта на долара в злато през 1971 година.
"Необходима ни е система, която да включва долара, еврото, йената, британската лира и юана и да се развива към интернационализация и откриване на пазарите. Тази система очевидно трябва да включва златото като международен стандарт, който да служи като показател за очакваното от пазарите равнище на инфлацията, дефлацията и бъдещата стойност на валутите", посочва президентът на Световната банка.
Той предлага също така петстепенен план за стабилизиране и реформа на финансовата система. Като първа стъпка в него е включено споразумение между САЩ и Китай за икономическата политика, на основата на която ще се определя ревалвацията на
юана. След това световните икономики трябва да изработят споразумение, изключващо валутни интервенции на техните централни банки.
Третата стъпка трябва да бъде създаване на системи за координиране на курсовете на валутите на развиващите се страни от Г-20. След това Двайсетте трябва да разработят програма за подкрепа на растежа на световната икономика. Накрая, въз основа
на постигнатия напредък по четирите предишни стъпки, Двайсетте трябва да установят нова валутна система, която да се основава на кошница от валути и злато, отбелязва Зелик.
"Създаването на нова валутна архитектура ще отнеме известно време, но работата по това трябва да се започне още сега", подчерта президентът на Световната банка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg