EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите разчитат основно на златото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите разчитат основно на златото

mail17:00 | 24.06.2010прегледи 691 коментарикоментари 0


Златото ще задържи високата си стойност и след половин година, и след 25 години, става ясно от данните на проучване, проведено от UBS сред представители на централни банки и суверенни фондове.
Преди седмица банката е провела запитване сред над 80 ръководители на централни банки и суверенни фондове, под управлението на които се намират активи на обща сума от $8 трлн., съобщава в. Ведомости, позовавайки се на информация на Financial Times. 22 % от анкетираните смятат, че златото и другите ценни метали ще бъдат най- важните резервни активи след 25 години. Около половината на запитаните изказват предпочитания към благородните метали и щатския долар. Значително по- малък брой от анкетираните са отговорили, че най- важните активи ще бъдат азиатските валути и еврото.
Ръководителите на централните банки отбелязват, че вложенията в злато ще имат през следващата половин година по- добра доходност, отколкото вложенията в акции, облигации, нефт и други валути.
Данните от проучването свидетелстват за радикална смяна на отношението на банковото общество към златото. През последните 20 години централните банки продаваха златото, но сега се наблюдава обратна тенденция. Централните европейски банки съкращават продажбите си, а банките на Китай, Индия и Русия купуват активно. По данни на консултантската компания GFMS, централните банки през миналата година са продали 41 т злато - което е с 82 % по- малко от нивото на 2008 г., отбелязвайки най- ниското ниво на продажби през последните две десетилетия.
Подобно позитивно отношение имат и суверенните фондове към златото.
Обръщането на тенденцията доведе до увеличаване на търсенето на злато при едновременно свиване на източниците на доставки. Това доведе до ръст на цената на метала с 12,5% от началото на тази година.
Около 10 % от световния обем на златно- валутните резерви на централните банки са в злато. В страните с развити икономики делът на златото е над 50 %, а при развиващите се - минимална част.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg