EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Злато: Цени & прогнози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Злато: Цени & прогнози

mail16:10 | 21.01.2015прегледи 5831 коментарикоментари 0


Златото, традиционно "сигурно убежище" за инвеститорите, отново се радва на силно търсене на световните пазари, информира ДПА. Цената на благородния метал днес се повиши до 1303 долара за тройунция (31 грама), достигайки най-високото равнище от август 2014 година. От началото на годината златото е поскъпнало с около 10 процента, въпреки че цената му остава много под рекорда от 1921 д. за тройунция, отчетен през 2011 година. Според експерти поскъпването се дължи най-вече на перспективите за още по-мащабна парична политика в еврозоната. Възможно е утре Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви програма за изкупуване на държавни облигации, което вероятно ще доведе до ново понижение на и без това ниските лихви. Златото печели от подобно развитие, тъй като инвестициите в него да
безлихвени и този недостатък ще отслабне. Новото инжектиране на пари в икономиката освен това може да доведе до значително ускоряване на инфлацията, а златото традиционно се оценява като инвестиция, която е защитена спрямо инфлационните колебания.

Прогноза аза развитието на цената на златото в кратко интервю с Оле Хансен - Директор Стратегии „Суровини“ в Saxo Bank.

Кои са основните фактори, които имат положителен ефект върху повишаването на цената на златото?
Фокусът върху пазара на злато и сребро беше променен от негативния ефект на покачващия се долар, както и от очакванията за покачване на лихвения процент в САЩ през 2015. През последните няколко месеца, резкият спад в цените на енергетиката предизвика промени в настроенията, като премести фокуса, който досега беше върху притесненията от дефлация, към отрицателната възвращаемост на облигациите. Забелязваме завръщане към златото, като сигурно убежище, след като миналата седмица изненадващото решение на Швейцарската централна банка доведе до рязко повишение на пазарните рискове.

Какви са прогнозите на Saxo Bank за цената на златото през тази година (процент повишаване/намаляване на цената)?
Имаме конструктивен поглед върху златото през 2015 г., но трябва да признаем, че настоящото оживление настъпи по-рано отколкото очаквахме. Вземайки под внимание това, което видяхме в Швейцария, нарастващият събитиен риск може да изиграе своята роля през тази година, като в крайна сметка възпламени отново търсенето, независимо от това дали Федералният резерв реши да покачи лихвения процент. С начална позиция от 1200 долара в началото на януари, очаквам златото да приключи годината с увеличение от 5 до 10 процента.

Възможно ли е увеличеното предлагане на златото да предизвика спад в цената? Според скорошна статистика, Азербайджан е увеличила добива на злато.
Увеличеният добив на злато не заема голяма част в определянето и развитието на цената на златото. Инвестициите и търсенето са основните фактори, които трябва да следите, тъй като предлагането е сравнително стабилно и известно на пазара, докато големите неизвестни са свързани с търсенето. Както хедж фондовете и инвеститорите, посредством търгуването на продукти увеличават дългосрочната позиция, така и тези развития са основните движещи сили зад скорошното повишаване.
 


Тагове: злато, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972