EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златанова в стил „Борисов”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златанова в стил „Борисов”

mail11:15 | 13.10.2013прегледи 1547 коментарикоментари 0


Елица Стефанова
Благодарение на евросредствата в България са построени 300 км магистрали и железопътни линии, изградено е столичното метро, над 700 обществени сгради са реновирани, близо милион и половина души живеят в модерна градска среда. Над 1500 предприятия са обновени, 100 хиляди души намират работа, 300 000 се преквалифицират.
Това не са думи на бившия премиер Борисов, а на настоящия вицепремиер Зинаида Златанова. Но звучат точно в стила „Борисов”: „Аз градях България, направих магистрали, мостове. (…)Виждате какво правим – от болници до цифрови магистрали.”
Похвалните думи на Златанова са в рамките 11-то издание на международния форум "Дни на отворените врати", организиран от Комитета на регионите и Европейската комисия, където България беше представена за първи път.
Вероятно желанието да се харесат на европейските партньори е повлияло на сегашните управляващи не само да похвалят предишното управление ( на което са върли противници), но и да потвърдят техните приоритетни инфраструктурни цели.
За следващия период 2014-2020 г. се планира да се инвестира в най-слабата икономически част на България - Северозападната, именно в инфраструктурата около втория мост на река Дунав, Лот 3 на магистрала "Струма", връзките със сръбската граница, каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, отговарящ за ОП "Транспорт".
По думите му ще бъдат съсредоточени усилия и в обновяването на жп линиите София-Бургас, Русе-Варна, която не е реконструирана от години. Трябва да се подобрят и транспортните връзки между Дунав и Черно море и инфраструктурата около големите черноморски и дунавски пристанища.
Дотук нищо ново и тази приемственост може само да ни радва.
В допълнение Зинаида Златанова, която отговоря и за еврофондовете, направи заявката, че „за следващия програмен период България активно трябва да се подготви, за да може да усвои по-добре евросредства”.
Като ехо идват думите на Борисов: “Когато дойде нашето правителство на власт, всички европейски програми и фондове бяха спрени. Днес България е за пример за другите европейски страни, както каза комисарят Хан. Това го каза и президентът Барозу”.
Надпреварата кой ще направи повече за Родината засега не е в полза на кабинета „Орешарски”.
Получи се шум по трасето София-Брюксел.
Макар че политиците задълбаха в терминология и процедури (спрени или отложени са тунелът под Шипка и Западната тангента), факт е, че практически бяха замразени два наполовина изпълнени ключови обекта.
„Думите отлитат, построеното остава”, беше казал в типичния си народняшки стил предишният министър-председател, а топката сега е при настоящия.
Но той изглежда не може да си проправи път до магистралите, възпиран от блокадите на „народната любов”.


Снимка: Министерство на правосъдието


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg