EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земята под Япония ще се успокоява три години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земята под Япония ще се успокоява три години

mail15:40 | 14.03.2011прегледи 743 коментарикоментари 0


Очаква се след земетресението в Япония преразпределянето на напреженията в земната кора да продължат поне още 3 години. Възможно е това земетресение да се окаже и с магнитуд 9.3, което го нарежда 2-3-то място в историята. Това коментира за предаването „Денят започва” Емил Ботев, сеизмолог и ръководител на секцията по сеизмология към геофизичен Институт на БАН.
Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум и енергиен експерт, обясни за БНТ , че японските атомни реактори са водни и са много по-различни като конструкция и тип от реактора в Украйна, в които стана голямата експлозия. Опасността в Япония в момента идва от евентуалното неовладяване на тежкия процес на охлаждане на активната зона. В момента най-вероятно се топи активната зона на реакторите, които са на възрастта на нашите в АЕЦ "Козлодуй" и не разполагат със система за улавяне на разтопената активна зона, обясни още Хиновски. В момента се надяваме да не се стигне до разпространяване на разтопена активна зона в земната кора, което ще доведе до замърсяване и на почви и на водата. Хиновски обясни, че за България опасност не би трябвало да има, тъй като японските реактори не предполагат разпространение на радиоактивност на големи разстояния.
Не е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение като това в Япония. Най-опасни са старите стоманобетонови сгради, чиито носещи стени и подпори са унищожени при ремонти. Опасни са и сградите от 90-те години, строени с некачествена стомана, заяви арх. Людмил Леонидов, общински съветник. Според него, рискът за панелните блокове е по-малък. Витошката яка - всичките тези селища, които там се народиха, те нямат канализация, там почвата се навлажнява, тя става хлъзгава. Това се потенциални свлачища. При едно земетресение няма да ни помете цунами, но тази част ще слезе долу в София. София няма пътища за евакуация, ние имаме паркирани коли безобразно навсякъде в града. Не може да се евакуирате. Вътрешно кварталните пространства в старата, в централната част на града са с двуметрови зидове. Всеки се е оградил, като че ли ще води война със съседа. Няма и къде да избягате в случай на силен трус, защото нашите улици в София са тесни. И е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение, като това в Япония. Арх. Леонидов отбеляза още, че българското строителство е на "светлинни години" от японското. Сградите у нас са в лошо и "неопределено" състояние.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg