EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделските протести продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделските протести продължават

mail18:00 | 21.03.2011прегледи 701 коментарикоментари 1


Навременни плащания, по-ниски акцизни на горивата и данъчни облекчения – за всичко това настояват днес зърнопроизводителите по време на протестите си.
Земеделците твърдят, че само 20% от тях са получили фермерската субсидия, която се равнява на 1.018 млрд. лв. за 2010 г. Според земеделския министър Найденов обаче досега са изплатени сумите на 71 хиляди стопани, без животновъдите, на които отделно бе платена субсидията. „Това са над 80%”, коментира министърът, като допълни, че по-малко от 20% не са си получили субсидията, тъй като имат проблеми или с изплащането на данъците или с грешки при очертаването на обработваемите площи в системата ИСАК.
Финансовият министър Дянков съобщи, че се предвижда нов регламент за свръхпечалбите в отрасъла. Във финансовото министерство вече е поръчан анализ, за да се види каква е световната тенденция в последните три-четири седмици и с колко е паднала цената на зърното. По думите на Дянков спадът е с близо 100 лв. на тон за пшеницата. Според него подпомагането в земеделието трябва да е справедливо. Субсидии трябва да има не само за зърнопроизводството, но и за животновъдите, за производители на зеленчуци, рози и т.н. „Трябва да има регламент, който да се разработи за в бъдеще, какво става, когато в някои сектори има свръхпечалби определена година заради световното развитие на този сектор. Миналата година за зърнопроизводителите имаше свръхпечалби, тази също се очертава да е подобна и следователно тези хора, които сега нагнетяват напрежението, са получили милиони левове над това, което се очакваше”, обясни вицепремиерът Дянков.

Министър Найденов подчерта, че в ЕС има минимални ценови нива на пшеницата - 101 евро на тон. Когато цената е под тази, ЕС реагира на пазара с интервенция и започва да изкупува, за да защити минималната цена. Но когато пшеницата се реализира не на 200 лв. на тон, а на 500 – 550 лв., това вече е много голяма печалба, каза той. За зърнопроизводителите са осигурени 300 млн. лв. национални доплащания от бюджета за 2011 г. към 600 млн. лв. европейски средства за обработваема площ. Така са лишени някои от останалите сектори в земеделието, като животновъдството, зеленчукопроизводството, производството на някои традиционни култури, смята земеделският министър. Затова очаквахме от зърнопроизводителите нещата да стават на базата на диалог и разговори, а не на базата на демонстриране на техника, която е изкарана на улицата, допълни той.
Дянков и Найденов са готови с предложението за възстановяване на акциза върху горивото, използвано в земеделието, но се изкачват разговорите с животновъдите, за да не се праща да ЕК искане за одобрение за облекчението за зърнопроизводителите, а след това за животновъдите.
 


 
Коментари
 
faida - 27-03-2011 г. 13:37:32

Ima li smisyl ot protesti?Pei li si penke le koi li mte sluha?Gospodata si se razhojdat s kolite si i hich ne im puka ot nas prostoludieto?Mnogo dobre znaqt che nas ni e strah ot vsichko i si pravqt kakvoto si iskat?Nqma pari za zemedelie?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162