EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Земеделски инвестиции vs гладни гърла

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделски инвестиции vs гладни гърла

mail14:45 | 07.12.2012прегледи 859 коментарикоментари 0


Инвестициите в селското стопанство трябва значително да нараснат, за да се намали гладът в по света на фона на високите и нестабилни цени на храните, посочи днес в доклад Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от световните агенции и БТА. Около 870 милиона души (всеки осми човек в света) са хронично недохранени, посочи ООН тази година. Изкореняването на глада е сред Целите на хилядолетието за развитие на ООН, които трябва да доведат до намаляване на световната бедност, отбелязва Ройтерс.
ФАО посочва още в доклада си, че правителствата ще постигнат по-добри резултати в борбата срещу бедността и глада, ако харчат по-малко средства за краткосрочни мерки за подобрение на ситуацията, като например субсидиите, и инвестират повече в дългосрочно развитие, като селскостопанските проучвания, информира ДПА.

Много развиващи се страни помагат на фермерите си да купуват семена и торове на по-ниски цени. В Замбия 37 процента от бюджета за селско стопанство е похарчен по този начин през 2005 година, а в Индия делът е около 75 процента по данни за 2002 година.
Такива субсидии може да са популярни от политическа гледна точка, но обикновено не са най-добрият начин за използване на държавни средства, посочва ФАО в годишния си доклад "За
състоянието на храните и селското стопанство" Ако 10 процента от субсидиите за разходите за селско стопанство, бъдат пренасочени към "обществени блага като изследвания за по-ефективно селско стопанство, по-добри пътища и образование, това би увеличило селскостопанския доход на глава от населението с 5 процента, отбелязва ФАО. Лошото управление, голямата корупция и високите данъци на селскостопанските продукти са сред многото пречки, които правят по-малко привлекателно инвестирането в сектора.
До 2021 година растежът на селскостопанското производство в света ще се забави след едно изключително, но "неустойчиво" десетилетие в много развиващи се страни, предупреди още ФАО, цитирана от Франс прес.
Средният годишен растеж на селскостопанската продукция ще се забави до 1,7 процента към 2021 година спрямо 2,6 процента през периода 2000 - 2012 година, посочва ФАО в доклада си. Данните за изминаващото десетилетие разкриват големи различия в ситуацията в различните райони на света. За тези 12 години селскостопанското производство в Латинска Америка скочи с над 50 процента, в Бразилия - със 70 процента, в Африка южно от Сахара, в Източна Европа и Централна Азия- с над 40 процента. В САЩ обаче селскостопанското производство е нараснало само с около 20 процента, а в Западна Европа - само с 6 процента. ФАО отбелязва "вpзива" при производството на селскостопански култури за производство на горива през последните 15 години в Северна Америка, Бразилия и ЕС. В периода 2000-2012 година производството на етанол в САЩ е нараснало със 780 процента, а в Бразилия - със 140 процента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966