EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделската рента стига до 100 лв./дка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделската рента стига до 100 лв./дка

mail06:30 | 14.06.2013прегледи 1303 коментарикоментари 0


В ход е кампанията по сключване на договорите за аренда и наем за стопанската 2013-2014 година. Мнението на експерти, цитирани от в. Български фермер, че за първи път се наблюдава толкова голяма диференциация на различните региони, относно нивата на договаряните ренти.
Най-ниски са рентите в областите Видин - 37 лв./дка и Монтана - средно 30 лв./дка. Като причини анализаторите посочват липсата на конкуренция и по-големите засушавания в района. Подобни и малко по-високи на места са стойностите на рентите в Област Ловеч, Търговище и някои общини на Великотърновска област - Златарица, Елена, Стражица, където причините са по-скоро обективни - по-ниско качество на земята, по-лоши климатични условия и съответно ниски добиви - дори по-ниски от тези в Северозападна България.

Рентата изостава в Плевенска област, където има всички предпоставки за бъдещ ръст - много добро качество на земята и увеличаване броя на арендаторите в последните години. Така например в момента в общините Гулянци, Долна Митрополия и Никопол се договарят ренти средно 35-38 лв./дка, в Община Плевен - 32-34 лв./дка средно и Пордим - 35-40 лв./дка. В Разградска и в някои от общините на Русенска област - Борово, Бяла, Две могили, Иваново и др. рентите по-скоро запазват нивата си от миналата година - средно 45 лв./дка. Същото важи и за общините Русе, Сливо поле и Ветово, където няма ръст спрямо миналата година, но нивата се запазват по-високи - средно 50-55 лв./дка. Във всички землища изключения от посочените цени има, когато собствениците прехвърлят земята си при друг арендатор, имащ интерес да увеличи стопанството си.
Най-високите ренти и през 2014 година ализаторите прогнозират за областите Силистра и Добрич - между 70 - 100 лв./дка., посочва изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg