EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделската земя – новият световен хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделската земя – новият световен хит

mail18:34 | 18.05.2009прегледи 992 коментарикоментари 0


Налице е борба между компании от богатите страни за закупуване на земя в по-бедни региони - като Африка, Азия, както и Източна Европа, пише EUobserver.
Засиленият интерес е продиктуван от желанието за осигуряване производството на храни и биогорива. Интересът се появи след края на двойната криза от миналата година - хранителната и горивната, но той може сериозно да подкопае традиционното земеделие в тези региони, предупреждават от базирания в САЩ международен научен институт по хранителната политика International Food Policy Research Institute - IFPR.
Само година след метежите, които хранителната криза предизвика в някои от бедните и развиващите се страни, много нации научиха ценен урок. Държави като Китай, Индия, както и страните от Залива осъзнаха, че е нужно да осигурят "хранителна сигурност" на техните граждани.
Проблемът, обаче, се изостря, заради силното желание на много големи европейски фирми да отглеждат растения, подходящи за производството на биогориво. Компаниите търсят да закупят или вземат под аренда евтини, пустеещи земи, след като получиха много упреци, че използвайки обработваемите земи увеличават вредните емисии, освобождавани в атмосферата. Детайлите по сключените сделки за покупка или аренда и размерът на инвестициите често остават неясни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg