EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделие:$3,8 трлн. загуби от бедствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделие:$3,8 трлн. загуби от бедствия

mail08:30 | 16.10.2023прегледи 502 коментарикоментари 0


През последните 30 години поради бедствия са били загубени култури и животновъдна продукция за около 3,8 трилиона долара, което съответства на средна загуба от 123 милиарда долара годишно или 5 процента от годишния световен селскостопански брутен вътрешен продукт (БВП), според нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Загуби по стокови групи

Докладът също така сочи, че загубите, свързани с основните селскостопански продукти, показват нарастващи тенденции. В този контекст загубите на зърнени култури възлизат на средно 69 милиона тона годишно през последните три десетилетия (което съответства на цялото производство на зърнени култури във Франция през 2021 г.) следвани от плодове и зеленчуци и захарни култури, като всяка от тях се доближава до средни загуби от 40 милиона тона на година. При плодовете и зеленчуците загубите съответстват на цялото производство на плодове и зеленчуци в Япония и Виетнам през 2021 г.

Месото, млечните продукти и яйцата показват средна прогнозна загуба от 16 милиона тона годишно, което съответства на цялото производство на месо, млечни продукти и яйца в Мексико и Индия през 2021 г.

Регионални различия 

Световните загуби прикриват значителна променливост между региони, подрегиони и групи държави. Според доклада Азия е претърпяла най-голям дял от общите икономически загуби. Африка, Европа и Америка също показват подобен порядък. Загубите в Азия обаче представляват само 4 процента от селскостопанската добавена стойност, докато в Африка те съответстват на близо 8 процента. Променливостта е още по-висока в подрегионите.

В абсолютно изражение загубите са били по-високи в страните с високи доходи, страните с по-ниски средни доходи и страните с по-високи средни доходи, но страните с ниски доходи и особено малките островни развиващи се държави са претърпели най-висока честота на загуби в селскостопанската добавена стойност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg