EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделец дарява 30 тона ябълки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделец дарява 30 тона ябълки

mail12:30 | 07.05.2012прегледи 726 коментарикоментари 0


Земеделски производител от силистренското село Нова черна ще дари на социални заведения и домове за възрастни хора 30 тона ябълки от миналогодишната реколта. Така Борис Иванов протестира срещу порочната практика земеделската продукция да се изкупува за жълти стотинки от прекупвачи, които работят изцяло в сивата икономика. Борис Иванов стопанисва 220 дка с кайсии, праскови и ябълки. Цялата миналогодишна реколта от ябълки обаче още отлежава в хладилното помещение, защото търговците предлагат обидно ниска цена, много под себестойността на плодовете. И вместо да гният в склада производителят решил да ги дари на старците и сираците в домовете. Тези ябълки на пазара са целогодишно по 1 лев-1,50 лв., на мен ми дават 30 ст.-50 ст., признава земеделският производител. Затова се отказва да ги продава. 90% от прекупвачите на плодове и зеленчуци са в сивата икономика и печелят на гърба на производителите, твърди Борис Иванов. По думите му, малко дори регистрират фирми. Търгуват като физическо лице, не като юридическо, с ЕГН. Прекупвачите трябва да се обхванат в някаква регистрация, да се изисква да са регистрирани. По пътя от овощните градини до магазините и пазарите плодовете поскъпват с над 200%, а печалбата отива в джобовете на прекупвачите.
Борис Иванов допълва: „Най-лошото е, че когато продаваме продукция на тези прекупвачи, ние производителите си плащаме и ДДС, защото търговецът категорично отказва да плаща тази сума и това нещо пак е върху нашия гръб”.
Само след 2 седмици ще започне брането на черешите и прекупвачите ще плъзнат. Сега е моментът държавата да затегне контрола и да извади на светло търговците-менте. Така и производителите ще работят по-спокойно, и потребителите ще купуват плодове на нормални цени./БНТ
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg