EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зелени рекетират минната индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелени рекетират минната индустрия

mail16:15 | 01.11.2012прегледи 718 коментарикоментари 0


Минно-геоложката индустрия се опасява от тенденциозна кампания срещу бизнеса. На среща с журналисти Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения" на "Дънди прешъс металс" – България, обвини природозащитни организации в рекет на компаниите от бранша, съобщава Дарик.
„Ще ви дам един пример – обръщат се към нашите адвокати и казват да си платят и повече няма да публикуваме и да се занимаваме с тях. Показват снимка на една разрушена къща в ужасен вид в Челопеч. Тази къща се оказа, че е полуразрушена от собственика, който живее в нова къща. Те много добре знаят това нещо", разказа Алекс Нестор. Засега от компанията обаче не са подавали сигнал в полицията.
От минно-геоложката камара заявиха, че ако се дестабилизира секторът, това ще рефлектира пряко върху икономиката на страната ни. Близо 25 000 души работят в минната индустрия, като средната работна заплата е над 13 600 лева годишно. Свързаните индустрии осигуряват работа на още 120 000 души. От бранша бяха категорични, че във всички предприятия са осигурени съвременни и безопасни условия на труд. Същото се отнася и за механизмите, гарантиращи опазването на околната среда, допълни Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.
„Това е рискова индустрия. Аз не искам да кажа, че абсурд, невъзможно в дадена секунда, минута или час да има някакво залпово изхвърляне, но да се каже, че тези предприятия не контролират и тровят, просто мисля, че това са хора, които трябва да са слепи и да не виждат каква е ситуацията. Всяко наше предприятие има самоконтрол, съоръжения, които извършват такъв мониторинг и винаги могат да реагират", каза Паунова.
По данни на бранша минерално-суровинната индустрия е формирала около 4 на сто от БВП на страната през 2011 г. Произведената продукция за миналата година е 7,2 млрд. лева.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg