EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зелени против нова ски зона в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелени против нова ски зона в Банско

mail09:15 | 21.12.2012прегледи 649 коментарикоментари 0


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” се противопоставя остро на предложенията на кмета на Банско Георги Икономов за "уплътняването" на ски зона Банско с около 20-30 км нови писти и изграждането на още един кабинков лифт. Природозащитниците припомнят, че ски зона Банско е изградена в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Затова ски зоната е изградена с концесия със срок от 30 години.Преди две години Министерството на околната среда и водите извърши замерване след искания на природозащитни организации, което показа, че фирмата „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, ползва допълнително 650 декара държавни земи, гори и съоръжения над официално одобрената концесия от 990 декара.

В концесията е записано още, че броят на леглата в Банско и района не трябва да се увеличава над броя им спрямо 2000 г. В последните години броят на леглата е увеличен в пъти.
Изграждането на нови 30 км ски писти ще бъде увеличение на концесията с още поне 1500 декара при средна ширина на пистите 50 метра (писта „Томба” на места е широка над 120 метра). Това ще удвои фактическата площ на ски зоната с включени незаконно използваните терени и ще бъде общо три пъти повече от разрешеното по концесия, предупреждават природозащитниците. Подобно ново строителство би означавало екологична катастрофа с необратими последствия за жителите на Банско и за планинските екосистеми.
Липсата на последствия за нарушителите на концесионния договор явно води до все по-големи претенции на концесионера, връх на които е искането за увеличаване на застрояването в Национален парк Пирин. Досега политиката на държавата спрямо концесионера е последователна - на нарушенията не се обръща внимание и не се търси отговорност, припомнят от коалиция "За да остане природа в България".
Ако държавата разреши изграждането на нови писти и лифтове, това ще бъде нарушение на концесионния договор, на препоръките на ЮНЕСКО, на плана за управление на Национален парк Пирин и на решението по оценка за въздействие върху околната среда за одобрение на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г.

 


Тагове: Банско, ски зона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg