EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелени активисти: Да спре сечта в държавни гори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелени активисти: Да спре сечта в държавни гори

mail18:05 | 25.04.2017прегледи 1389 коментарикоментари 2


Държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Затова настояват зелени активисти от “За да остане природа в България“. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Само през последната една година в това стопанство бяха установени десетки случаи на незаконни сечи, кражби и финансови злоупотреби, като единственият уволнен служител бе горския стражар Цветан Марински – и то като наказание, заради това, че лесовъдът спомогнал за разкриването на повечето нарушения. Като основна причина за липсата на адекватна реакция от страна на държавата за нарушенията в горите на Сатовча се счита сериозната политическа протекция върху директора на стопанството, който в периода на последните нарушения е бил дори кандидат-депутат на една от водещите партии.

Природозащитниците припомнят, че масовите случаи на сериозни злоупотреби в горите (вкл.последните случаи в Сеславци, Попово, Ракитово, Сърница, Велинград, Габрово, Севлиево, Петрич и др.) са резултат основно от политическия натиск върху горската система и лесовъдите. Политическият натиск от най-високи нива не дава възможност за ефективно прилагане дори и на въведените през последните години технологичните мерки за ограничаване на незаконните сечи, като например маркиране на транспортираната дървесина със специални пластини, проследяването на товарни камиони със скъпи GPS-системи, както и видеонаблюдението в дървопреработвателните цехове.

Политическият натиск върху горската система се осъществява основно чрез партийните назначения в горските стопанства, като например съгласно новия Закон за горите от 2011 г. изборът на директори става без конкурс. Този натиск е особено силен по време на избори, тъй като бързите кражби от горите и разпределянето на дървата за огрев дава възможност за масовото купуване на гласове. На последните избори този феномен бе ясно изразен във всички планински райони.

 

 

 

 

 

 


 
Коментари
 
Вики - 26-04-2017 г. 16:37:08

Тия са тотално изперкали. Има една така наречена санитарна сеч, която се прави, за да се поддържат горите и да се премахват дърветата, които са прекалено стари и могат да паднат. Само че те нали са толкова компетентни, че просто искат да оставят горите ни да се саморазпаднат. Да станем една джунгла, в която никой да не може да престъпи. Според мен просто са се събрали банда некадърници, които си вярват прекалено много.

Христов - 26-04-2017 г. 16:42:22

А какво правиха до сега зелените докато се изсичаха горите?? Протестираха, за да запазват 1-2 дръвчета, а декарите гори, които вече се изсякоха … май само прикриваха това кощунство.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036