EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелена светлина за третия транш от заема на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелена светлина за третия транш от заема на Гърция

mail13:00 | 23.11.2010прегледи 500 коментарикоментари 0


Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) днес дадоха зелена светлина на третия транш от заема за Гърция, предаде Франс прес.
Третият транш от 9 милиарда евро от общия заем на стойност 110 милиарда евро, одобрен от ЕС и МВФ през май, ще бъде отпуснат, след като бъде приет през декември съвместен доклад за постоянното наблюдение на финансите на страната.
Четвъртият транш от 15 милиарда евро, който се очаква да бъде отпуснат до март месец 2011 година, зависи от напредъка при прилагането на предложените структурни реформи.
Повече усилия в посока на структурните реформи поискаха от Гърция Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) преди отпускането на четвъртия транш от спасителния заем.
"Тройката", както гърците наричат представителите на трите международни институции, които трябва да оценят последователността в прилагането на плана за икономии, целящ възстановяването на държавните финанси на Гърция, препоръча дълбока реформа в здравеопазването, държавните предприятия и една финансовата реформа, която трябва да увеличи държавните постъпления.
Проверяващите представители на еврозоната и МВФ не изключиха и бъдещо отпускане на нов кредит за Гърция или отсрочка за връщането на заема.
"Въпросът всъщност е да се видим дали Гърция ще бъде в състояние да върне заема от 110 милиарда евро в предвидените срокове до 2014 и 2015 година", заяви на пресконференция в Атина представителя на мисията на МВФ Поул Томсен, цитиран от АФП.
"Програмата за възстановяване на гръцката икономика е постигнала предвидените досега цели. Главната опасност сега е свързана с въпроса за това дали ще напреднат структурните реформи в областта на фискалната политика и пазара на труда, подчерта представителят на МВФ Поул Томсен на пресконференция в Атина.
Според ЕС и МВФ ключовите въпроси са свързани с намаляване на разходите в здравеопазването и финансовото състояние на държавните предприятия, както и по-доброто събиране на данъци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg