EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелена светлина за остарели ИТ продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелена светлина за остарели ИТ продукти

mail16:30 | 09.09.2010прегледи 1366 коментарикоментари 0


Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) изразява категорично несъгласие с предложението на Министерството на финансите срокът на амортизация на компютърните продукти да бъде удължен от две на три години. След като през 2002 г. БАИТ успя да убеди тогавашните управляващи в необходимостта да преосмислят сроковете на амортизация на ИТ продуктите към силно съкращаване, днешното правителство отново се опитва да върне миналото, като удължи тези срокове.
БАИТ смята за абсолютно неприемлива подобна стъпка към стари практики. Времето от 2002 г., когато сроковете за амортизация бяха съкратени от 5 на две години, до днес недвусмислено показва основателността на аргументите на асоциацията. То доведе до развитие на ИТ сектора и до по-бързото и ефективно технологично обновяване във всички отрасли.
Аргументът, че по време на криза ИТ инфраструктурите не се използват интензивно, са в коренно противоречие с необходимостта икономическите субекти да повишават ефективността си, да оптимизират процесите и да иновират по време на икономически спад.
За да постигне намаляване срока за амортизация на ИТ продукти в миналото, БАИТ е провела десетки срещи с Министерство на финансите, депозирала е писмени предложения в други министерства и агенции и е засягала въпроса на всички срещи и дискусии с представители на ДА, имащи отношение по въпроса.
Постижението на БАИТ в миналото даде по-големи възможности на средните и малките фирми да развиват производствените си мощности. Благодарение на това фирмите потребителки на компютърна техника и софтуер, получиха възможност по-често да ги обновяват и по този начин да следват бързото развитие на технологиите в тази област, а фирмите производители и доставчици на тези продукти - да се радват на повишеното им търсене.
Сегашното предложение на Министерството на финансите е в разрез с необходимостта от антикризисни мерки за българската икономика. То ще доведе до спад не само в бранша на информационните технологии, а и до забавяне на така необходимите технологични промени в другите отрасли, които биха повишили жизнеспособността на компаниите и биха спомогнали за по-бързото излизане от икономическата криза.
Днес БАИТ отново е готова на разговори и дискусии по темата с управляващите и се надява те също да се вслушат в доводите й, които са в интерес на цялото общество.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990