EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Зелена зона" в Бургас от 2 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Зелена зона" в Бургас от 2 май

mail17:05 | 25.04.2023прегледи 1307 коментарикоментари 0


"Зелената зона" за платено паркиране в Бургас ще бъде пусната в действие на 2 май. Това обяви за БТА директорът на Общинското предприятие "Транспорт" Пламен Димитров. По думите му към момента тече подготовка за активните летни месеци с освежаването на хоризонталната маркировка. “Запазваме обхвата на зоната, няма да има промени през това лято. В момента подготвяме и автоматите за заплащането на таксите за престой, като се надяваме времето да ни позволи да ги монтираме през следващата седмица", каза Димитров. 

По думите му малко след като зелената зона за паркиране бъде в експлоатация, общинското предприятие ще извади и прибраните през зимните месеци велосипеди за обществено ползване. Общината разполага с общо 50 велосипеда и 120 стоянки. "В момента профилактираме системата. На склад имаме допълнителни велосипеди, които се използват при нужда от ремонт или цялостната подмяна. Ако времето ни позволи, ще сме готови да пуснем системата на 100 процента в края на май", каза още Пламен Димитров. Той допълни, че броят на изцяло електрическите автомобили в Бургас остава сравнително нисък. След промените на правилата за регистрация на този вид превозни средства, общинските служители нямат проблеми с разпознаването им, ако се намират в платените зони. 

"Регистрационните номера на електрическите автомобили вече са различни, може би ви е направило впечатление. Община Бургас разполага със система за безплатна регистрация на електрическите автомобили, но тя не е задължителна, така че към момента ние нямаме информация колко точно е броят им в града", каза директорът на ОП "Транспорт". Местната администрация в Бургас стопанисва две зарядни станции за електрически превозни средства, които се намират в подземния паркинг на Държавна опера - Бургас. Частните, разположени в различни точки на града, са близо 50. Пред БТА Димитров уточни, че общинското предприятие ще наеми трима нови служители, които да обезпечат обслужването в зелената зона, която се простира в целия к-с "Лазур" и по протежение на Морската градина. 

Припомняме, че в края на август миналата година "ДСК Мобайл", компанията на Банка ДСК, и Община Бургас, осигуриха съвместно възможност за заплащане на паркирането в града с банкова карта. Това става чрез чатбот решение във "Вайбър" (Viber) - CityGate, което осигурява по-евтин и удобен начин за паркиране на автомобилите им в синя и зелена зона. "Като една от най-активните и иновативни общини, ние винаги се стремим да улесним нашите граждани и гости с модерни градски решения, които са приложими в ежедневието и им носят допълнителна добавена стойност", коментира при обявяване на услугата бившият директор на ОП "Транпсорт" Андрей Рунчев. Услугата може да се ползва многократно. Съществува и опция за въвеждане на данни за неограничен брой превозни средства, както и неограничен брой банкови карти. Проектът започна пилотно от Бургас през 2022 година, като беше анонсирано, че "ДСК Мобайл" планира да въведе услугата в много други български общини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg