EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Здравословно хранене за 2 лв. на ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравословно хранене за 2 лв. на ден

mail18:10 | 12.04.2011прегледи 2748 коментарикоментари 1


Ива Стойкова
За първи път здравното министерство ще въведе задължителни изисквания за храненето в детските градини. Наредба добавя две подкрепителни закуски за децата между 3 и 7 години, което прави общо пет хранения за деня. В менюто им всеки ден трябва да има поне един представител от основните групи храни - зърнени култури и картофи, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, както и богати на белтъци продукти - месо, птици, риба, яйца, бобови храни. Всеки ден трябва да присъстват най-малко 300-350 г плодове и зеленчуци. Всяка сутрин между закуската и обяда децата трябва да получават плод или сок от прясно изцедени плодове. Освен това децата следва да приемат около 300 г прясно и кисело мляко. Задължително ще ядат и риба поне веднъж седмично. В същото време се намаляват шоколадите и сладкишите, които са богати на рафинирана захар, както и солените продукти като колбасите. Те трябва да се изключат от основните ястия, за сметка на птичето и телешкото месо. Българската агенция по безопасност на храните ще утвърди стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове.
Здравословно невинаги значи скъпо
За храна според бюджетите на детските градини се пада по около 2 лв. на ден за дете. Със сигурност здравословното хранене в тези заведения може да бъде факт, коментираха специално за EconomyNews.bg професионалистите от Евро-Ток България. Организацията вече показа модел, който може да бъде приложен, чрез използването на кухни-майки и разпространение на храната на кетерингов принцип. Така себестойността на храната пада в пъти и определените бюджети могат да бъдат разчетени така, че да осигурят балансирано и здравословно меню.
Реалността
Евро-Ток България обръща специално внимание на количеството на храната. Към момента дозите за деца на 3 и на 6 години са еднакви. А потребностите от храна за тези две възрасти са коренно различни. Друг много важен фактор е начинът, по който се предлага храната. Нейната визия е ключов момент тя да бъде консумирана с удоволствие. За съжаление, признават от Евро-Ток България, екипите на организацията виждат старите поне от 50 години съдове, които не са приветливи и не носят допълнителното психологическо удоволствие от храненето. Голям е проблемът и с училищните столове. Екипът на Евро-Ток България направи опити да обядва в едно софийско училище, независимо кое, и не успя. „Питаме се какво ли крият фирмите концесионери. До кога конкурсите ще бъдат печелени от фирмите, даващи най-ниски цени за купон”, споделиха пред EconomyNews.bg специалистите. В последните две години Евро-Ток България направи няколко много сериозни дискусии с младежи от шести до дванадесети клас. Младежите споделят два основни проблема – хигиената в училищните столове и лошите вкусови качества на храната. Разкриват и нередки практики в лавките да се продават продукти с изтекъл срок на годност. Друг проблем в детските градини и училищата е дискриминирането на децата със специален хранителен режим – деца с алергии, болни от диабет или такива, за които е необходимо безглутеново меню, например.
Здравословното хранене - национален и световен приоритет
По данни на Центъра за опазване на общественото здраве 30,6 % от първокласниците в България са с наднормено тегло, 17 % са със свръхтегло, 15,6 % - със затлъстяване. Отговорността за здравословното хранене и борбата със затлъстяването е на всички нас – на родители, учители, медии, специалисти, категорични са от Евро-Ток България. Най-големият проблем се крие в менталността. Ако човек вярва, че здравословното и балансирано хранене е приоритет, то той го прилага както за себе си, така и за своето семейство. Професионалистите от Евро-Ток смятат, че децата трябва да имат право на избор в огромното пространство на здравословната храна. Другият факт, върху който те акцентират, са количествата. Една дори на пръв поглед нездравословна храна в определени количества и в съчетание с други храни би могла спокойно да залегне в менютата. Друг голям проблем е личният пример. Важно е родителите да вярват в здравословния начин на живот и да го спазват, защото в противен случай посланията, които достигат до децата са объркани и нереални.
Инициативи
Евро-Ток България от години работи дейно в областта на здравословното хранене. През юни ще стартира Училище по здравословно хранене за деца и техните приемни родители. Надеждата е, че като хората от неправителствената организация предоставят своите знания по здравословно хранене на приемните семейства, ще им помогнат за една по-добра грижа към децата.
През месец октомври тази година Евро-Ток България и Представителството на Европейската Комисия у нас ще организират Европейският ден за здравословно хранене за пета поредна година. Традиционно на празника се канят деца на възраст от 9 до 12 години. Една част от тях са гости всяка година. Това са основно домове за деца, лишени от родителски грижи и специализирани училища за деца с увреждания. По-голямата част от децата обаче са различни всяка година. Идеята на този малък празник е да се покаже, че важните неща в живота са приятни и могат да бъдат научени чрез забавление. Един от най-позитивните моменти, относно събитието е, че през годините то получи институционалната подкрепа на Столична община, Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на спорта, отчитат от Евро- Ток България. Всяка година наред с храненето се избира и друг акцент. Първите две издания децата гледаха популярни анимационни филми, по време на третия акцентът бе поставен върху опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. През 2010 г. организаторите заложиха на спорта и това се оказа печелившата формула. Ето защо всички партньори взеха решение от сега нататък празникът да е обвързан със спорта като добра възможност за активен начин на живот. Работата на Евро-Ток България е насочена събитието да стане факт и в други градове на България, освен София. Финансирането се осигурява за всяка една отделна инициатива. От една страна, финансов ресурс отделят Евро-Ток България и Представителството на ЕК, а от друга финансово и с продукти се включват водещи компании в производството на храни и напитки. От Евро-Ток България обаче с тъга споделят, че българските компании, желаещи да се включат в събитието, са изключително малко.
Евро-Ток България е и партньор на Олимпиадата за здравословно хранене, като предоставя поредица от здравословни и балансирани рецепти, които да бъдат поставени в специално създадения за целта сайт. Онлайн олимпиадата дава възможност на всеки да вземе участие от компютъра вкъщи или в училище. В Евро-Ток България вярват, че, когато става въпрос за обучение в здравословно хранене е добре децата сами да участват в процеса на приготвяне, но и не отричат възможностите на съвременните технологии. И са сигурни, че Уеб базираната платформа ще изиграе своята позитивна роля за бързо и лесно усвояване на полезни знания.

* Евро-Ток България е неправителствена организация, обявена в обществена полза, в която на доброволен принцип членуват едни от най-добрите кулинари на България. Като първата страна членка от Източна Европа, вече пет години Евро-Ток България работи усилено за създаване на положителен имидж на българската кулинария, както в страната, така и в цял свят. Част от нейните приоритети са повишаване на културата на хранене у българина; Издирване и съхранение на автентичното кулинарно наследство; Повишаване имиджа на българската кулинария и в частност на кулинарите и популяризиране на България, като привлекателна туристическа дестинация, чрез развитие на Кулинарен туризъм.


 
Коментари
 
Стар кулинар - 12-04-2011 г. 14:41:48

Добре ще бъде, ако така се хранят моите внуци.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg