EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо сметките за парно са високи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо сметките за парно са високи?

mail08:00 | 20.02.2012прегледи 864 коментарикоментари 0


Цяло поредица компоненти влияят върху нереалистично високата цена на парното в България, до този извод са стигнали експертите на гражданското движение „Днес”. „Топлофикация”-София има около 400 000 абонати и тези проблеми засягат интересите на над 1 милион граждани (само в София).Почти идентично е положението и в другите големи градове на страната. Средновековната зависимост на хората от една демодирана и неефективна структура е повече от явно. Поради важността на темата, предлагаме по-подробен анализ на движението. Ето по-съществени моменти в него.
1.Поради некомпетентни промени в сградните инсталации, проектирани преди 1990 г., тези инсталации са с крайно влошени работни параметри и не осигуряват необходимия температурен комфорт на гражданите. Голяма част от тях са в края на експлоатационния си срок и следва да бъдат заменени.
2.Системата за разпределение на потребената топлинна енергия, отчетена по общия топломер в абонатната станция, е неправилна, необоснована и абсурдна, и е в противоречие с разпоредбите на европейското право.
3.Системата за дялово разпределение чрез индивидуалните разпределители е порочно реализирана и, поради това - крайно неточна и несправедлива.
4.Фирмите за дялово разпределение са паразитни структури, които излишно оскъпяват услугата.
5.Колективната услуга „централно топлоснабдяване” закрепостява гражданите в топлоснабдените имоти и принудително ги третира като потребители. Това води до практическата невъзможност за пълен отказ от услугата, неоправдано стимулиране на обороти, нарушаване на правата на потребителите, множество търговски спорове, взаимно недоверие и, в крайна сметка – огромна несъбираемост на начислените задължения.
6.Огромната несъбираемост и хилядите водени дела от „Топлофикация-София” АД водят до излишно натоварване и конфликти в съдебната система, излишни разходи - както за отделния гражданин, така и за самата „Топлофикация-София” АД. Единствено печеливши от това са наетите от дружеството и гражданите адвокати и съдебни изпълнители.
7.Гражданите са поставени в положение на пълен фактически отказ от правосъдие и защита:
-А priori, без разглеждане на доказателства, съдът приема, че съществуват правоотношения по топлоснабдяване, а в масовия случай това не е вярно. Практически, за всички сгради, топлоснабдени преди 1990 г., липсват каквито и да е договори за присъединяване и актове за избор на фирма за дялово разпределение.
-Масово съдилищата отказват допускането и събирането на доказателства, поискани от гражданите-ответници. В редица случаи това се прави мълчаливо и без никаква аргументация, а там, където отказът е аргументиран, се използва формално-бланкетната формулировка „неотносими към предмета на спора”.
-Второинстанционният съд игнорира каквито и да било възражения на гражданите и механично потвърждава решенията на първоинстанционния.
-С изменението на ГПК от декември 2010 г. не могат да бъдат обжалвани на трета инстанция дела, с цена на иска до 5000 лв. Така, на практика всички дела от и срещу „Топлофикация”-София са изключени от касационен контрол.
-Съдебно-техническите и съдебно-счетоводните експертизи в огромната си част се извършват от некомпетентни вещи лица и единствено въз основа на данните, предоставени от самия ищец – „Топлофикация”-София. Голяма част от вещите лица дори не са включени в списъците по по чл. 401, ал. 1 от Закона за съдебната власт.
-Обикновено вещите лица само сумират подадените от ищеца данни, без да проверяват първичните параметри и методиките за изчисление. Особено порочна е практиката вещите лица да се позовават в заключенията си на някакви справки, данни или информация, предоставена им от ищеца, които нито са представени по делото, нито са достъпни на ответника и той е в невъзможност да се защити срещу това. Повечето вещи лица са си изработили типови заключения от по 3-4 стр., в които само заменят данните за ответника. За тези формални заключения,които отнемат не повече от няколко часа, на вещите лица се изплащат възнаграждения от по 400-1000 лв., които най-често са за сметка на гражданите, под формата на разноски по делото.
-Прокуратурата отказва да образува наказателни производства срещу некоректни вещи лица.
Как „Топлофикация” лъже потребителите?
-Проектната мощност на абонатните станции, монтирани след 2003 г., е завишена 3-4 пъти, откъдето се завишават и количествата енергия за сградна инсталация;
-Кубатурите на имотите са завишени с 15-30%, като самопроизволно са прибавени отопляеми обеми за бани, антрета и др. помещения;
-Изчисляване на специфичен разход за подгряване на 1 м3 топла вода при норма температурата след подгревателя да е 55 ºС, която масово не се спазва.
-Липса на метрологичен контрол на уредите за измерване – общи и индивидуални топломери и водомери.
Числата говорят
-Цената на топлоенергията е нараснала от 37 лв./мвтч (2002 г.) на 89 лв./мвтч (2010 г.), което е 241% (2,4 пъти);
-За последните 10 години горивата са поскъпнали приблизително двойно, а сметките за парно – 5 до 8 пъти;
-991 км топлопроводи, от които едва 24 км нови (2010 г.). За периода 2005-2010 г. са подменени общо 46 км. (4.7%). При тези темпове на подмяна експлоатационният срок на една тръба трябва да е 111 години!
-За 5 години авариите (пробивите на топлопроводите) са се увеличили с 30% (от 570 аварии през 2006 г. на 750 през 2010 г.).
-Производствен разход на енергия – около 15 %; Загуби при пренос – 18.3 %. Като се прибавят и загубите от неефективните сградни инсталации, топлозагубите възлизат на над 50%. Това означава, че не използваме около половината от енергията, която плащаме.
-Съдебни дела срещу „Топлофикация”-София (2010г.) - 14 435 нови и 47 018 висящи;
-Приблизителни съдебни разноски – 600-1000 лв./дело, или общо над 40 млн.лв.
-Средна събираемост на вземанията – 55%.

 Какво предлага движението?
1.Преместване на общите топломери от входа на абонатните станции след подгревателите за вътрешноотоплителните инсталации (ВОИ), с цел постигане на по-голяма точност при отчитането на доставената в сградите топлинна енергия.
2.Премахване изцяло или, в краен случай, въвеждане на фиксирани проценти на количеството топлинна енергия за сградна инсталация по типове сгради (тухлени, панелни, ЕПК) в границите 10-20% от количеството енергия за отопление на имоти.
3.Да се определи временна фиксирана усреднена стойност на специфичния разход за подгряване на 1 м³ топла вода.
4.Въвеждане на изрична забрана и санкции за монтаж на спирателни кранове преди и след отоплителните тела в имотите, с цел предотвратяване на възможността за своеволен монтаж и демонтаж на отоплителни тела през отоплителния сезон.
5.Спешна категоризация на топлоснабдените сгради в зависимост от възрастта на съществуващите ВОИ и отклоненията на реалното потребление от проектното.
6.Допълнителна квалификация на съдиите и прокурорите, ангажирани със съдебни спорове между „Топлофикация” и потребителите.
7.Подбор, квалификация и завишен контрол на вещите лица, ангажирани с такива дела.
8.Създаване на специализиран фонд и програма за реконструкция на сградните отоплителни инсталации в София. Източниците на средства за фонда да са от „Топлофикация – София” АД, целево финансиране от Столична община, европейски и национални програми за енергийна ефективност. Фондът на финансира:
-Проектиране и изграждане на нови вертикални щрангове (в стълбищните клетки или др. подходящи места) и спиране на старите отоплителни инсталации;
-Замяна на абонатните станции с високоефективни сградни газови котли.

 

 


Тагове: парно, сметки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg