EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо се увеличава цената на водата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо се увеличава цената на водата?

mail12:23 | 11.01.2024прегледи 451 коментарикоментари 0


За увеличението на цената на водата важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора с 15%. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание за повишаване на цената водата от 1 януари 2024 г. средно с 15 процента.

Иван Иванов открои сред причините за повишаване на цената на водата във всички райони на страната - заложените стойности в бизнес плановете на всяко едно дружество - в този бизнес план, освен че се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, другият важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектор ВиК с 15 процента, договореното национално споразумение със синдикати и ВиК холдинг по времето на министър Виолета Комитова, обясни Иванов.

Той отбеляза, че КЕВР е длъжна да изпълни споразумението, което по думите му налага ежегодно увеличаване на цената на водата. Иванов изтъкна, че над 50 процента от разходите на ВиК дружествата отиват за увеличаване на заплатите на служителите. Той отбеляза, че ежегодната актуализация е въз основа на индекса на инфлация в страната и отбеляза, че ВиК операторите енергично протестират срещу прилагания от КЕВР общ индекс на инфлацията, без да отчита, че цените на металите и строителните материали, са се увеличили на сто процента.

Тези фактори, които изтъкнах, като цяло дават 15 процента увеличаване цената на водата, средно за територията на страната, добави Иванов. По думите му следващият фактор, който остава неразбран, е свързан със завършването на петгодишния регулаторен период през 2022 г., при който КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения.

Той посочи, че 22 дружества в страната не са изпълнили своите инвестиции. По думите на Иванов като наказателна санкция срещу въпросните дружества през 2023 г. е било направено намаление на цената на водата и отбеляза, че затова сега се увеличава с такъв процент.  Той даде пример с дружествата в Берковица и Сливен, като отбеляза, че ако те са били изпълнили коректно инвестиционните си намерения, повишението на цената в Сливен е щяло да бъде 9,29 процента, вместо настоящите 40 на сто. Трябват сериозни реформи в управлението на ВиК сектора, каза Иван Иванов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg