EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо се връщам в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо се връщам в България?

mail14:08 | 17.08.2017прегледи 13163 коментарикоментари 0


Само месец след старта на кампанията „Мога там, искам тук.“ на TELUS International Еurope, която цели да върне 150 българи от чужбина, като им предложи кариера в България, първите подписани договори вече са факт.

Кристиян Ковачки и Пламен Петков избраха да се върнат в България след повече от 10 години в Испания, където живеят с родителите си, получават своето образование и първи трудов опит. У дома се завръща и Любов Комсалова, която учи психология в Норвегия. Тримата не се познават до момента, но ги свързва желанието да превърнат личните си интереси в професионална реализация.  

Инициативата е част от дългосрочните усилия на водещия аутсорсинг доставчик да предоставя на можещите и талантливи българи кариерни възможности в интернационална среда, както и да предприеме целенасочени мерки за справяне с недостига на качествени кадри в бизнеса у нас.

Още в първите часове след старта на кампанията са получени десетки CV-та, а към момента те вече са над 400.

Инициативата предлага пакет за релокация на българи, които искат да се върнат обратно в България и да получат професионална реализация в офисите на компанията в София и Пловдив. Пакетът включва 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие от екипа на компанията при установяване, документация и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда. Кампанията е активна до 31 декември 2017г.

Ето и интервю с тримата.

Кристиян: 22 г, Испания

Пламен: 22 г, Испания

Любов: 23 г, Норвегия

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Здравейте и добре дошли! Къде сте живели досега?

Кристиян:  Аз в Испания, Самора. Прекарах 12 години там.

Пламен: В Испания, в Мадрид - 15 години.

Любов: В Норвегия, град Сандвика.

С какво се занимавахте до момента?

Кристиян: Докато бях там учих и после работих в един кафе-бар около година.

Пламен: Аз също учих и работих в областта на туризма. Първият ми опит беше в Слънчев бряг, където бях рецепционист, но после се дипломирах в Испания и последните месеци прекарах в Кадис – отново свързано с туризъм.

Любов: Уча психология в университета в Осло. Продължавам обучението си, но дистанционно.

Как разбра за кампанията?

Кристиян: От мой приятел.

Пламен: Приятел от Испания.

Любов: От социалните медии.

Кое те мотивира да кандидатстваш?

Кристиян: България е основната причина, както и възможността да работя това, което ми е интересно – всичко свързано с информатика и игри.

Пламен: И България, и TELUS International като компания, с възможностите за развитие, които предлага. Когато хобитата се превръщат в професия, хората са по-щастливи и по-добри един към друг.

Любов: Винаги съм искала да се върна. Вярвам, че българите трябва да се връщат обратно, за да поддържат развитието на страната ни. Харесах кампанията на TELUS от първото прочитане. За всеки българин, който иска да се върне, тя дава помощ и решения по много важни и често трудни обстоятелства.

Дълго време ли ти отне да вземеш това решение?

Кристиян: Около година-две. Родителите ми също са в Испания и това играе голяма роля, но аз съм мотивиран да гоня целите си. Взех решението след като го обсъдих с тях и също така препоръчах TELUS на други мои познати.

Пламен:  И при мен родителите бяха фактор, защото бяха против връщането ми в България. Но така е – родителите винаги искат децата им да са около тях. Аз също споделих на мои приятели за тази възможност.

Любов: От много дълго време обмислям прибирането ми и събирам кураж, но решението да кандидатствам чрез "Мога там. Искам тук" беше лесно и бързо.

Как си представяте бъдещето?

Кристиян: Трудно е да се каже, но мисля, че щом съм направил тази крачка, всичко ще е нагоре и на добре.

Пламен: Трудното за мен мина. Сега само напред и нагоре.

Любов: Ще се реализирам в България. Ще напредна и ще се развия. Виждам се като реализиран и успял професионалист. Смятам че е възможно навсякъде, ако си достатъчно упорит.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg