EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо Путин отложи визитата си в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Путин отложи визитата си в Турция

mail13:15 | 11.10.2012прегледи 778 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин отложи визитата си в Турция. Според официалната версия, заради продължаващото съгласуване на графика и дневния ред, но една от причините би могла да бъде разногласията за Сирия, коментира "Ведомости".
Посещението на Путин в Турция е отложено от 15 октомври за ноември, съобщи агенция "Блумбърг, позовавайки се на представител на турския премиер Реджеп Ердоган. Чиновникът обясни преместването на датата с напрегнатия график на президента и неуточнения дневен ред на третото заседание на Съвета на сътрудничество на високо равнище, чиято работа се провежда под председателството на руския президент и турския премиер.
Руското посолство не разполага с информация за причините за отлагането на визитата, заяви представител на дипломатическата мисия в Турция. Но, според говорителя на президента Дмитрий Песков, следващият понеделник е бил само една от обсъжданите дати, окончателно тя не е била утвърдена. Визитата не е отменена, а задължително ще се състои, заяви Песков.
Кремълски чиновник потвърди, че посещението на Путин се е планирало за 14 октомври, но във вторник окончателно е станало ясно, че няма да се състои. В понеделник късно вечерта президентът е провел телефонен разговор с турския премиер, по време на който страните са решили да отложат срещата за неопределено време.

Последната среща на Путин и Ердоган се проведе през юли в Москва. Руският президент тогава отбеляза стратегическия характер на отношенията, увеличаването на стокообмена до 35 милиарда долара. Тогава лидерите засегнаха сирийския въпрос. Ердоган заяви, че кризата трябва да бъде решена от сирийския народ, а териториалната цялост на страната не трябва да бъде нарушавана.
Но миналата седмица Турция се намеси в сирийския конфликт. След обстрела на турския град Акчакала от сирийската армия турският парламент разреши армията да извършва трансгранични операции. В понеделник турските военни отново обстреляха позициите на сирийската армия. Ердоган посочи, че това не означава обявяване на война на Сирия, но с остър тон призова президента Башар Асад е оставил поста.
Според друг кремълски чиновник в дневния ред на заседанието на съвета и имало два въпроса: реализацията на проекта за газопровод "Южен поток" и конфликтът на Турция със Сирия. Не може да се твърди, че днес Русия подкрепя някоя от страните, но посещението на руския президент на една от държавите, въвлечени в спора, би могло да се изтълкува превратно и от двете, убеден е събеседникът.
Руската позиция е напълно ясна – подкрепа за Асад, а на преговорите с Ердоган щеше да се наложи да се търси компромис, твърди представителят на Центъра Карнеги Алексей Малашенко. Разговорът за Сирия с Ердоган щеше да бъде неприятен, Путин нямаше да извлече от него положителен резултат, резюмира експертът. /БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097