EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо плаче италианският социален министър?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо плаче италианският социален министър?

mail11:10 | 05.12.2011прегледи 628 коментарикоментари 0


Италианският премиер, чиято страна има колосален дълг 1900 млрд. евро (120% от БВП), не действа под натиск от ЕС. Това увери самият Марио Монти, предаде AFP. "Никога не бих поискал от италианците да направят нещо, защото Европа го иска от нас. Но и никога няма да ме чуете да прехвърлям на Европа отговорността за онова, което трябва да направим ние", каза премиерът на пресконференция снощи, на която представи заедно с четирима от министрите си мерките за оздравяване на икономиката.
На въпрос дали тези мерки са предприети под натиск от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, Монти отвърна, че това е заблуда. Той добави, че изпитва уважение и към двамата, с които се познава отдавна. Италия има колосален дълг от и от ноември е под стриктното наблюдение на Международния валутен фонд и Европейския съюз. Откакто зае премиерския пост на 16 ноември, Марио Монти често повтаря, че Италия не бива повече да бъде слабото звено на Европейския съюз, а трябва да бъде негова движеща сила. Правителството предвижда догодина Италия да навлезе в рецесия със спад на БВП от 0,4% или 0,5%, съобщи заместник-министърът на икономиката Виторио Грили. Новата прогноза на правителството съвпада с тази на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която обяви миналата седмица, че италианската икономика ще се свие догодина с 0,5%. Предишното правителство на Силвио Берлускони предвиждаше през септември в прогнозата за 2012 г. растеж от 0,6%.
Междувременно социалният министър Елса Форнеро избухна в сълзи, когато обявяваше промените в италианската пенсионна реформа, предадоха осведомителните агенции. Пакетът обхваща период от 3 години и включва оспорвана от профсъюзите пенсионна реформа. Тя предвижда от догодина да започне увеличение на възрастта за пенсиониране на жените на 62 години, като целта е изравняване през 2018 г. с тази на мъжете, когато всички ще се пенсионират на 66-годишна възраст. Увеличава се също и стажът за пенсия на мъжете от 40 на 42 години.
Италианският премиер Марио Монти се отказа от своята заплата, след като правителството одобри плана за бюджетни икономии и стимулиране на икономиката, предаде AFP. Драконовските мерки са на обща стойност около 20 млрд. евро до 2014 г. плюс държавни разходи с цел стимулиране на икономиката в размер на над 10 млрд. евро. Всички усилия би трябвало да върнат бюджетното равновесие на Италия през 2013 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg