EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо паднаха цените на петрола?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо паднаха цените на петрола?

mail15:03 | 27.02.2019прегледи 1292 коментарикоментари 0


Цените на петрола спаднаха в началото на седмицата и елиминираха печалбите от миналата седмица, заради нарасналото предлагане на суровината и особено на американските фирми, които увеличиха износа в конкуренция с традиционните производители от Близкия изток на ключови пазари като азиатския.

Международните фючърси на суров петрол Brent спаднаха до 66.88 долара за барел, което е понижение с 24 цента, или с 0.4 процента, спрямо последната сделка от петък. Те приключиха търговията в края на миналата седмица, след като докоснаха най-високата си стойност от 16 ноември на цена от 67.73 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха до 57.11 долара за барел, което е поевтиняване с 15 цента или с 0.3 процента спрямо цената, постигната на последната сделка в петък. Фючърсите на WTI се покачиха с 0.5% в края на миналата седмица, като отбелязаха най-високите си стойности от 16 ноември насам, до 57.81 долара за барел.

Търговците заявиха пред „Ройтерс", че спадът е резултат от голямото количество доставки на петрол на фона на нарастващия износ от Съединените щати, което принуждава други производители, особено в Близкия изток, да започнат да предлагат суровините си на по-ниски цени.

Под натиска на рязкото покачване на доставките от САЩ, суровината от Абу Даби се предлага с отстъпка в Азия до най-ниската продажна цена за последните четири месеца.

Натоварената на танкери суровина през първите четири месеца на 2019 г., бяха продадени с отстъпки, вариращи от 5 до 40 цента на барел, дори и след като националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) намали референтната цена на фючърсите за четири последователни месеца.

Производството на суров петрол в САЩ е достигнало рекордните 12 милиона барела на ден, което е увеличение с повече от 2 млн. барела дневно от началото на 2018 г. Износът достигна рекордните 3.6 млн. барела през месец февруари.

Увеличените добиви на петрол в САЩ подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол от Близкия изток (ОПЕК) и други държави извън картела да намалят производството, за да затегнат пазара и да подкрепят цените.

Съкращенията, водени от ОПЕК, както и санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела тласнаха цените на петрола миналата седмица до годишен връх през 2019 г.


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098