EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо падна цената на розата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо падна цената на розата?

mail07:40 | 25.05.2018прегледи 2931 коментарикоментари 0


В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година, коментира земеделският министър протестите на розопроизводителите срещу ниската изкупна цена на суровината.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените, каза той, но обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби да получат държавна помощ “де минимис”, което е около 1000 лв. на декар.
Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието.

Цената на розовия цвят падна до 1, 60 лв килограма тази година, като в сравнение с други години цената на килограм е достигала до 3, 4 лв. Протестиращите производители твърдят, че има картел. Те настояват да се приеме закон, в който да има минимална изпупна цена - между 3, 50 и 4 лева.

16 хиляди тона е реколтата от роза тази година и според мнението на земеделския министър Порожанов дестилериите, които са 30, 40 не успяват да преработят суровината. Той обясни, че въпрепи трудностите пред собственците на дестилерии, той се е разбрал с тях да изкупуват масово.

Освен това тази година прибирането на маслодайната роза в полетата на Казанлък бе на ръба на провала поради липсата на розоберачи, тъй като собствениците на насаждения плащат ниски надници - не повече от лев на ден, като се оправдават с ниската изкупна цена.
Припомняме, че работният ден на розоберачите започва в 3,30-4,00 часа сутринта, като от декар се прибира по над 400-450 кг цвят.

От фирма „Дамасцена розбио“, цитирана от в. Монитор, която събира цвят от 300 дка край село Голямо Дряново, са категорични , че изкупната цена е тръгнала нагоре и е била в рамките на 3,30-3,50 лв /кг. За пръв път там събирали цвета от засадени миналата есен резници върху 80 дка.
По думите им обаче имало договорка големи количества от родното масло да замине за Турция, където да бъде смесено в почти равни пропорции с тамошно, за да се осредни и след това препродадено на западни компании като … българско.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg