EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Литва иска еврото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Литва иска еврото?

mail11:46 | 23.06.2010прегледи 1109 коментарикоментари 0


Еврозоната може да е в криза, но все пак е клуб, който продължава да привлича нови членове, отбелязва в публикация The Wall Street Journal.
Естония ще стане 17 - та държава, която ще приеме еврото като официална валута през следващия януари, като останалите балтийски държави искат да я последват, колкото е възможно по- скоро след като приравнят бюджетните си дефицити в съответствие с критериите за присъединяване към еврозоната.
Преди ден примерът на Литва Андрюс Кубилюс заяви в Лондон, че неговото правителство възнамерява да направи допълнителни съкращения на бюджетния дефицит, за да подсигури членството си в еврозоната през 2014 г.
Малко повече от десетилетие след основаването си, еврозоната се изправя пред голям тест за единството си. Провалът на системите за наблюдение и контрол на правителствените дългове принуди страните - членки в единната зона да осигурят 10 млрд. евро ($12.3 млрд.) кредити за Гърция, която разчита и на подкрепа от МВФ.
Като допълнение, политиците от еврозоната признават, че съществуването на обща европейска валута е довело до големи различия в конкурентоспособността между Гърция, Испания, Португалия и др., които изостават по отношение на Германия, предимно защото заплатите в тази държави са били увеличавани доста по- бързо от продуктивността.  
Според Кубилюс, Литва няма свободата да избира и да постъпи като по- големите държави около Балтийско море, като Швеция и Дания, които са предпочели да останат извън единната зона на еврото.
„Това е инструмент, който ще ни позволи да се почувстваме малко по- сигурни в световната финансова система,” допълва още литовският премиер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg