EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо инвеститорите продължават да купуват?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо инвеститорите продължават да купуват?

mail11:20 | 10.08.2010прегледи 874 коментарикоментари 0


Днес, дори и от най- незаинтересуваните инвеститори може да чуете коментари за необоснования ръст на цените на фондовите пазари, както и за изолацията им от фундаменталните характеристики от световната икономика. И най- важното - трябва да бъде отчетена стагнацията при потребителското търсене в САЩ като сериозен фактор за динамиката на световната икономика. 
Независимо от това, фондовите пазари леко се възстановяват след майските корекции и няма изгледи за възстановяване на низходящите тенденции. Каква е причината? Нека разгледаме някои от другите водещи причини, освен стагнацията на световната икономика. Тези причини са по- тясно свързани с действителния баланс на търсенето и предлагането на фондовите пазари.
Първо, да погледнем корпоративните отчети за второто тримесечие. В повечето случаи те са по- добри от очакваните - компаниите печелят пари. Къде ще отиде този капитал след това? Като се има предвид ограниченото потребителско търсене, компаниите едва ли ще инвестират в разширение на настоящия си бизнес - като откриват нови офиси, набират персонал и т.н. Освен инвестициите в собствената ефективност, в резултат на която нарастват печалбите на високотехнологичните компании, на компаниите им остават ограничено количество варианти:

1.    Купуване на акции на конкуренти и увеличаване на пазарния дял с цел понижаване на издръжката в бизнес областта.
2.    Купуване на собствени акции от пазара като най- изгодна стратегия за акционерите.
3.    Изплащане на повишените дивиденти.

Всички тези варианти ще доведат до нови покупки на фондовите пазари, независимо то състоянието на световната икономика. Сделки по сливания и поглъщания, както и по повишаване на дивиденти в крайна сметка ще доведат до ръст на активите при т.нар. wealth management. Следващата стъпка е връщане на апетита към риска при инвеститори. Пазарът на облигации от дълго време е източник на много нисък доход, на фондовите пазари от началото на година не се наблюдава значителна промяна.
При тези условия портфейлните мениджъри, подкрепени от обещанието на председателя на ФЕД Бен Бърнанке да задържи лихвите на минимално ниво, и надявайки се да заработят нещо през 2010 г., ще бъдат принудени да проявят апетит към риска. Освен портфейлните мениджъри апетит към риска ще демонстрират и банките, които ще трябва да се справят с натрупаните през 2009 г. пасиви.
И накрая - добрите финансови резултати на компаниите ще започнат да въздействат благоприятно върху настроението на тази част от населението, която работи. Ако компанията отчита сериозна печалба, то и страхът по нова вълна на съкращения ще е по- малък, оттам и потребителската активност по- висока. В последно време дори се наблюдава ръст на търсенето на услуги, които в никакъв случай не могат да бъдат причислени към тези от първа необходимост. Например - наблюдава се ръст на разходите за платени телевизионни канали - ако се вземат под внимание резултатите за второто тримесечие на Time Warner. Отчитайки този факт, част от хората, които имат работа, харчат и в по- голяма степен, което не бива да се игнорира.
При тези условия инвеститорите ще трябва да изберат - или да увеличат дела на рисковите активи или сами да поемат риск за неочакван спад на цените.

Михаил Морозов, вицепрезидент на „ТКБ-Капитал” за в. Ведомости


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg