EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо златото е толкова ценно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо златото е толкова ценно?

mail08:15 | 26.07.2022прегледи 1274 коментарикоментари 0


Към днешна дата темата за златото продължава да бъде актуална и при това съвсем разбираемо. След последните събития през годината, които разклатиха световната икономика и предизвикаха инфлация в световен мащаб, отбелязваме висок ръст на търговията със злато. От инвестиция през медицината до  красиво украшение - този рядък метал има редица свойства и приложения, които го правят  толкова ценен.

Какво би повлияло цената на златото?

Един от факторите, които биха повлияли на цената на златото е глобалният пазар и икономическите тенденции. Цената на златото често се определя от това, какво се случва с щатския долар и другите водещи валути в света. В исторически план, когато стойността на валутите се покачва цената на златото пада и обратното.
 Преди обаче да говорим за данни, цени, пазари и инвестиции, е важно да знаем отговора на въпроса „Защо златото е толкова ценно?“. Да, всички знаем, че то е скъпо, но е необходимо да знаем и разбираме някои уникални принципи и свойства на този много търсен метал.

Исторически погледнато, златото е било използвано от всички древни цивилизации, започвайки от маите, ацтеките, египтяните, та стигайки до Гърция и Древен Рим. През цялата история на човечеството, на златото са приписвани магични, почти окултни сили. Благодарение на финикийците, започва да служи и като разменна монета, а по-късно и като парични знаци за тези цивилизации. Златото се е смятало и за върховен символ на власт и авторитет,  демонстрирани чрез украшения, медали, бижута и не на последно място - кралските корони. За придобиването на повече и повече злато са се водили не една и две войни, като светът е станал свидетел на търсенето на съкровища, алхимията, златната треска в САЩ та чак до България и легендата, че сърцевината на пл. Витоша е от злато. . И все пак -  

Защо златото е ценно? Ето няколко факта за неговите свойства:

Златото е рядка и ценна стока, която се добива за редица цели. Най-често го определяме като „инвестиция“ защото в исторически план цените му са във възходяща тенденция.

В периодичната таблица златото е с означение Au, а атомният му номер е 79 (броят на протоните в ядрото е 79)

Атомното тегло на златото е 196, 96. Освен това, плътността му е 19,3 грама на кубичен сантиметър, точката на топене е 1947,7 градуса по Фаренхайт и точка на кипене 5162 градуса. Златото е преходен метал, който не е част от алкалните метали.

От древността до ден днешен, златото е символ на богатство, власт и хората са осъзнали неговата значимост без дори да подозират голяма част от  приложенията му, които ще бъдат открити след години. Истината е, че хората са тези, които са направили златото ценно. В някои култури да притежаваш златни накити или злато изобщо е задължително, докато други не го смятат за нужно. Пример за това са северноамериканските индианци, които преди стъпването на европейците на континента, са считали за ценно съвсем други материали. 

Задължително или не – златото продължава да бъде ценно и в модерния свят, но вече поради друга причина: множеството му приложения и влиянието му върху икономиката

Златото има много приложения в медицината – много хора смятат, че то е подходящо за здравословни проблеми като кожни заболявания или импланти

Златото се използва за електронни компоненти като златен проводник и електрически конектор поради високата си проводимост.

Златото се смята за „спасение“ за тези, които имат финансови проблеми, но и за дългосрочна инвестиция за тези, които искат да пестят.
 

В последните месеци наблюдаваме бум в стойността на златото. Причината е, че при нестабилност на пазара стойността му се увеличава, тъй като инвеститорите го използват като хедж (начин за защита срещу финансови загуби или други неблагоприятни обстоятелства) срещу инфлация или по време на икономическа криза. 

Златото има присъща стойност - това е нещо различно от паричната златна стойност. В този ред на мисли – златото е нещо повече от инвестиция, то е утвърдено от векове като ценно бижу, което е рядко и красиво, и изключително ценно извън икономиката и финансите. Неговото значение и притежание е много по-голямо от просто инвестиционен инструмент, с който можем да забогатеем.

Златото като инвестиция

Златото се превръща в инвестиция още от първия момент, когато някоя дама се е огледала в огледало и е разбрала колко е красива с това бижу.  Неговата рядкост, красота и свойства го превръщат във валута в много култури. През 1900 г. на златото се е гледало като на сигурна инвестиция, защото не е могло да бъде принтирано като парите.

Има много различни начини, по които може да инвестираме в злато. Например да закупим акции на ETF (Борсово търгуван фонд – Exchange Traded Fund), който проследява цената на златото. Други опции са да закупим „златни запаси“ в златни мини, или пък най-разпространения начин – физическо или инвестиционно злато.

 Една от причините хората да инвестират в златото е, че те мислят в дългосрочен план и искат сигурен запас от стойност, която не се колебае твърде много. Във времена на инфлация, каквато наблюдаваме сега в световен мащаб, повечето хора се обръщат към златото, като инвестиция и средство, което да гарантира, че няма да се обезцени, както парите или да бъде силно повлияно от икономическите кризи. Както споменахме вече, в такива моменти неговата цена дори се покачва, затова е добре да преосмислим начините и местата, в които инвестираме своите пари, за да си осигурим по-добро финансово бъдеще.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg