EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо захарта рязко поскъпва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо захарта рязко поскъпва?

mail17:45 | 05.08.2011прегледи 1827 коментарикоментари 1


Липсата на производство на суровина, високите международни цени на суровата захар и петрола, както и търговските надценки са основните фактори за резкия ръст на потребителските цени на захарта в България от началото на годината. Това е един от основните изводи в експертен анализ, изготвен от дирекция „Икономически анализи и прогнози" по разпореждане на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Целта на анализа „Пазарът на захар в България: ценообразуване и основни проблеми" е да направи обективен преглед на състоянието и на основните фактори, които оказват влияние при ценообразуването на захарта в България.
След януари 2011 г. цената на килограм захар от производителя до потребителя нараства с близо 1 лев, което рязко контрастира с тенденциите в предходните години, като се отчитат промените на цените на петрола и захарта на световните пазари, констатира анализът. Върху ценообразуването в сектора влияят ограниченията, поставени от ЕС на държавите-членки след реформата в сектор „Захар", с което значително намаляват стимулите и възможностите за производство на захар в България. Целите на проведената реформа са постепенна либерализация на европейските пазари на захар и предоставяне на свободен достъп на най-слабо развитите държави до пазара на ЕС. Схемата за преструктуриране представлява икономически стимул за предприятията с най-ниска продуктивност да се откажат от част или от цялата отпусната им производствена квота.
За периода 2005-2011 г. производството на захар и захарни изделия в България спада, а цените на произвежданите продукти, включително и рафинираната захар, растат. В резултат от провежданите от 2007 г. насам реформи в сектор „Захар" в ЕС, България като цяло преустановява производството на захар и се превръща основно във вносител на сурова захар, която впоследствие се рафинира. Страната разполага с национална квота само за производство на изоглюкоза в размер на 89 198 тона сухо вещество, а квотата на България за отглеждане на захарно цвекло е напълно закрита.
Съществуващите към момента данни, използвани в анализа, извеждат като вероятна хипотезата, че производителите на захар и захарни изделия формират печалбата си основно от надценка на захарта за вътрешно потребление, въпреки че наличните данни не са досататъчни за категорична статистическа оценка. Индикации за подобна хипотеза дават регистрираните тенденции в цените на едро и дребно, както и цените на производител и потребител. В резултат от ограничените възможности за свиване на производствените разходи поради липсата на производствен процес на суровината в България, единствената възможност за увеличаване на печалбата остава увеличение на надценката за крайния потребител.

 

 


 


 
Коментари
 
b.borisov - 09-08-2011 г. 21:45:43

В резултат на продажната политика на нашите подкупни, некадърни и некомпететнтни в каквато и да е област политици, цените на захарта безумно растат! Социалистическия принцип, че "всеки има право да избира и да бъде избиран" дава своите "плодове"... Най-некадърните станаха "политици" и решават съдбата на България за години напред. Даже по татово време не сани прецаквали така от Съветския съюз и СИВ. Колко много ни внушаваха, че Тато бил прост, наивен и т.н. А сегашните!??? Закриват се квотите ни за производство (,т.е. ЗАБРАНЕНО НИ Е да произвеждаме) на цвекло, захар и т.н. Още кой знае какви "ангаджименти" сме поели по закриване на БГ-производства, тепърва ще има да разбираме. Така и не рабрахме какво се съдържаше в т.н. "Преговорни" глави които някои измислени герои, некадърни и некомпетентни бодро "Затваряха" и не искахме да ни приемат заедно с Румъния, защото те са много изостанали... Оказва се на практика, че ЕС е много по лош от СССР, т.е. от Съветския съюз!!! Какво повече да си говорим! Ние, тук

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg