EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Застрахователи пред фалит при данък оборот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Застрахователи пред фалит при данък оборот

mail09:57 | 29.03.2010прегледи 1070 коментарикоментари 0


Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев прогнозира сериозни загуби за застрахователните дружества, дори фалити, ако се осъществи предложението на Националния съвет за тристранно сътрудничество да се облага с данък оборотът на застрахователните дружествата. В предаването „Преди всички” на БНР той определи това предложение като абсолютна недомислица.
„Това е някаква абсолютна недомислица на първо място. А, на второ място мога да ви дам следните аргументи. Имайте предвид, че на българския пазар в момента оперират над 300 застрахователни дружества, които са с лиценз за работа на територията на България 38 броя, от които 20 общо застрахователни, 15 живото застраховане, 2 кооперация и едно презастрахователно дружество. Не знам откъде тристранният съвет черпи тази информация, вероятно от НСИ, но за 2008 г. при брутен премиен оборот от 1,8 млрд., застрахователният пазар е реализирал печалба от 6,5 млн., като от нея 2,366 млн. лв. са на загуба общо застрахователните дружества и горе-долу тенденцията за 2009 г. е същата – спад в застрахователните премии около 6,5% и горе-долу печалбата ще бъде от същия ръст”, поясни Орлин Пенев, цитиран от агенция Фокус. 

Облагането на приходите на застрахователите е сред спряганите през последните дни антикризисни мерки. Принципно одобрение на мярката е получено на 26 март от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според разчети на финансовото министерство до 250 млн. лв. ще влязат в бюджета до края на годината от десятъка върху печалбите от хазарт, налогът върху застрахователните приходи и повишаването на коефициента, по който се изчисляват авансовите вноски на корпоративния данък 1 на 1,1.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg