EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Засилено търсене на качествени офиси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Засилено търсене на качествени офиси

mail13:11 | 23.02.2016прегледи 715 коментарикоментари 0


През втората половина на изминалата година предлагането на модерни офис площи отбелязва ръст от 5%, с което общото предлагане в столицата достига 1 837 000 кв. м. Основна заслуга за  добавените 79 500 кв. м. офиси има Capital Fort, чиято заетост обаче бързо достигна 80% и на практика не се отразява на крайната статистика за свободните площи към края на 2015 г. Те остават 14%, равняващи се на 258 400 кв. м., като 22 400 кв. м. от тях са в сгради клас А, обобщават от Colliers International, международна компания за услуги в сферата на недвижимите имоти.

Откриването на Capital Fort утвърди районът 7-11 км на „Цариградско шосе" като офис локация, която тепърва ще се наложи на пазара. Традиционните офис локации в столицата като Бизнес Парк София, районът около летището, бул. „Никола Вапцаров" и бул. „България" ще продължат да се развиват, като през следващите 2 години всяка една от тях се очаква да добави минимум по 2 офис сгради.

Вътрешен анализ на Colliers показва, че през 2016 г. се очакват нови 80 000 кв. м да излязат на пазара. Доста по-голям обем от модерни офис площи е планиран за 2017 г. - близо 240 000 кв. м.

Проектите клас А, отговарящи на международните изисквания, стават 23 с общ обем от 404 640 кв. м.

Това развитие свидетелства, че тенденцията на засилено търсене на качествени площи продължава да бъде факт. Невъзможността на пазара да й отговори напълно обуславя рекордния брой транзакции в офис сгради на етап „в строеж" през 2015 г., достигащи най-високата си стойност от 2010 г. насам - 22%. Наемите на офиси клас А, отговарящи на изискванията на международните компании, остават без значителни промени, между 12 - 14 евро на кв. м. офертни цени и 10,5 - 12,5 евро на кв. м. - ефективни, но пък стимулите и отстъпките, на които са склонни наемодателите, намаляват.

Основният двигател на търсенето продължават да бъдат компаниите от аутсорсинг и ИТ сектора, и международните центрове за споделени услуги. На тях се дължат 43% от реализираните сделки на пазара през 2015 г., за 49% от които са използвани консултантските услуги на Colliers. Това определя компанията като най-предпочитан консултант в процеса по търсене на офис от страна на представителите на този сектор.

Тези компании са причината за раздвижването и в областните градове Пловдив, Варна, Бургас и Русе, което Colliers отчита. Общото предлагане в четирите града възлиза на 486,850 кв. м. , а сделките в тях са за 26,500 кв. м., предимно във Варна и Пловдив. През последните месеци на 2015 г. се наблюдава и миграция на талант от Варна и Бургас към Пловдив. Това се дължи на факта, че градът заема второ място след столицата по брой фирми и съответно заети в аутсорсинг сектора, според данни на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

Стефан Бумов, председател на БАА, потвърждава, че и други градове, като Бургас и Велико Търново например, поемат по този път. Според него, интересът към България и възможностите, които страната дава за чуждите инвеститори и компании, е изключително голям. Едно от свидетелствата за това са наградите, които спечелихме за дестинация на годината от Европейската аутсорсинг асоциация (ЕОА) и аутсорсинг асоциацията на Великобритания (NOA).

„Друго голямо признание за напредъка на страната е, че ЕОА избраха София като домакин на годишната си конференция Leadership Summit & Awards 2016. Събитието е първият проект от такъв мащаб в аутсорсинг индустрията, осъществяван в България, който допринася за утвърждаването на страната ни като водеща високотехнологична бизнес дестинация", обобщава Стефан Бумов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg