EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заседание на ЕЦБ, напрежение в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заседание на ЕЦБ, напрежение в еврозоната

mail09:15 | 02.10.2013прегледи 646 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще остави без промяна основната си лихва на рекордно ниското равнище от 0,5 процента на фона на ново напрежение в еврозоната, предаде ДПА. Анализаторите очакваха основна точка в дневния ред на  днешното заседание в Париж да бъда въпросът дали банката да предприеме допълнителни стъпки за увеличаване на ликвидността в еврозоната.
Сега обаче политическото напрежение може да заеме централно място в обсъжданията. Новата правителствена криза в Италия обезпокои пазарите и заплашва да подкопае крехкото възстановяване в еврозоната.
Кризата бе предизвикана от решението на Силвио Берлускони да изтегли министрите си от правителството на премиера Енрико Лека заради увеличаването на данък добавена стойност (ДДС).

Същевременно на финансовите пазари има предположения, че ще има нужда от международна спасителна финансова помощ. В Португалия, която ползва такава помощ, бюджетният дефицит е сведен до 7,1 процента през първото полугодие, но все още е над изискваните от международните кредитори 5,5 процента. Има и признаци, че германският канцлер Ангела Меркел може да не успее да състави правителство чак до януари, след като спечели изборите миналата седмица.
Освен това световният икономически растеж е застрашен от прекратяването на работа на американските държавни служби в резултат на партийната битка във Вашингтон заради бюджетните планове в най-голямата икономика в света. Очаква се журналистите да питат президента на ЕЦБ Марио Драги за политическото напрежение в еврозоната на редовната му пресконференция след заседанието на управителния съвет. Същевременно се появяват нови признаци, че еврозоната продължава да се възстановява след последното заседание на ЕЦБ преди четири седмици.

 

 


Тагове: ЕЦБ, еврозона
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1069