EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заразени басейни в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заразени басейни в София

mail10:40 | 22.06.2011прегледи 1820 коментарикоментари 0


Стафилокок и ешерихия коли откри проверка на РЗИ по сигнал на БГНЕС в басейни на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел. И трите басейна на болницата са достъпни за хора и там имаше плажуващи, преди да бъде официално разрешено пускането им в експлоатация.
В сигнала до БГНЕС се посочва, че в болницата има опасност от инфекция, тъй като в един от басейните ходи болен с открита рана. В сигнала се уточнява и името му – то е на известен престъпен бос от близкото минало. Проверка на БГНЕС показа, че той в момента излежава присъда в Централния Софийски затвор. Преместен е там, заради проблеми с крака. В изявления до медиите той самият разказва, че здравословно му състояние се е влошило. Пробите показват, че има бактерия в два от трите басейна. В единия това е бактерията "ешерихия коли", а в другия, освен нея има и стафилокок. Директорът на дирекция "Здравен контрол" на столичната РЗИ д-р Христина Котларска е разпоредила този басейн да бъде източен и да не се допускат хора до него по никакъв начин, тъй като това е рисковано за тях. Д-р Котларска обаче е категорична, че откритата Е.Коли не е от опасния щам, който уби над 40 души в Западна Европа. "Ешерихия коли най-често се установява в подобен род обекти и по никакъв начин не е това, от което хората се страхуват", каза тя. Специалистът обясни, че самата ешерихия коли е често срещана и при струпването на такова голямо количество къпещите се винаги има възможност за допълнително заразяване на водата. "Тя точно по този начин се заразява от къпещи се хора и от неблагоприятни климатични условия, но водата се замърсява от нас", обясни д-р Котларска. Басейните в София все още са в процедура на пускане и така това са първите басейни за тази година, в които е открита ешерихия коли. Миналата година също е имало басейни, в които е открита такава бактерия, каза д-р Котларска, но обясни, че най - честото отклонение, което се констатира е в количеството на хлора в тях, но той не толкова страшен, че да предизвика риск за хората за разлика от стафилокок.
Болницата е нарушила здравните изисквания, като е пуснала басейните в експлоатация без да има разрешително. Глобата може да достигне 1500 лв.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg