EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заради климата: Метеопрогнози за крави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заради климата: Метеопрогнози за крави

mail10:04 | 08.08.2023прегледи 675 коментарикоментари 0


Повече от една трета от задържащите топлина газове на планетата идват от отглеждането на храна, но милиони говеда, прасета и други животни остават на хладно в САЩ и други части на развития свят, пише Асошиейтед прес.

Много американски фермери разполагат с приложения за прогнозиране на комфорта на животните в жегата, а вече са разработени компютърно контролирани "охлаждащи подложки" за свине-майки. Млекопроизводителите пък понижават температурите в хамбарите с водна мъгла, климатици и гигантски вентилатори. Специални крачкомери измерват жизнените показатели, които дават указания за здравето на животните.

По-интензивните летни горещини в резултат на изменението на климата, причинено от парниковите емисии, означава топлинен стрес за животните, който може да доведе до загуба на приходи за милиарди долари за фермери и животновъди, ако не се управлява правилно. Но технологията често изолира добитъка в по-богатите страни - друг начин, по който глобалното затопляне разширява пропастта между богатите и бедните нации.

САЩ са най-големият производител и потребител на говеждо месо в света по обем. Хората в страната пият по-малко мляко, но ядат повече сирене, а правителствените програми все още подкрепят мандрите в цялата страна. Около 20 на сто от всички световни емисии на парникови газове идват от хранителни продукти от животински произход, каза Атул Джайн, професор в катедрата по атмосферни науки в университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, който изучава взаимодействията между климата и човешките дейности като селско стопанство.

Животновъдите в други части на света не могат да приемат мерки за преодоляване на жегата толкова лесно, колкото фермерите в САЩ. Проучване от 2022 г. в Lancet Planetary Health установи, че загубите от топлинен стрес при говедата ще бъдат много по-големи в повечето тропически региони, отколкото в регионите с умерен климат, поради по-големите въздействия върху климата и относително по-високата цена на мерките за адаптиране към изменението на климата.

Много експерти препоръчват на хората в страни като САЩ, където диетите са богати на животински продукти, да ядат по-малко месо и млечни продукти. Но големите промишлени ферми в развитите страни са относително ефективни, така че за да отговорят на световното търсене с по-малко животни, по-слабо развитите страни също ще трябва да имат достъп до технология, която може да ги направи по-продуктивни в условията на екстремни горещини.

"Тези иновации ми дават много надежда. Въпросът е как да ги разгърнем", каза Марио Ереро, професор по хранителни системи и глобални промени в университета Корнел, който е съавтор на проучването на Lancet.

Инвестициите, разбира се, имат определена цена - повече вентилатори за охлаждане, например, означават по-високи сметки за ток. Това е нещо, което д-р Мишел Шак, ветеринарен лекар в Аризона, също е забелязала. Тя споделя, че фермерите, с които работи, са добре подготвени за невероятната жега, която сполетя държавата тази година, защото с подобряването на изследванията върху здравето на животните, те инвестират в инфраструктура.

"Нека не забравяме, че вентилаторите и машините за водна мъгла са изключително скъпи не само за инсталиране, но и заради количеството електричество, което харчат", обясни Шак.

Това може да бъде частично разрешено с по-евтина слънчева енергия, интегрирана в селскостопански проекти. Но независимо от това, "ще бъде предизвикателство, финансово предизвикателство" за повече ферми да приемат стратегии за смекчаване на топлината, коментира Джералд Нелсън, почетен професор в университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и съавтор на проучването на Lancet.

Нелсън описа как различни, устойчиви на топлина животински видове или дори нещо толкова просто като сенчести структури и допълнителни запаси от вода могат да спомогнат при адаптирането към топлината.

Информацията също може да помогне. Екип от учени от земеделското министерство на САЩ и университетски учени наскоро стартира ново приложение, наречено HotHog, използващо местни метеорологични данни, за да помогне на фермерите да предвидят условия, които може да са неудобни за техните прасета. А Чип Редмънд, метеоролог от Канзаския държавен университет, е помогнал за разработването на седемдневен инструмент за прогнозиране на комфорта на животните за говеждопроизводители. Той взема предвид температурата, както и фактори като влажност и вятър.

Като част от работата си с щата Канзас, Редмънд изнася презентации пред производители и широката общественост, в които изменението на климата е предмет на разговори.

Както той, така и Джаки Борман, доцент в катедрата по животновъдни науки в университета Пърдю, са на мнение, че фермерите трябва да се справят с последиците от изменението на климата всеки ден.

"Искаме да охлаждаме крави, но също така трябва да признаем, че искаме да бъдем екологично устойчиви", казва Борман. Според нея тези две идеи са "понякога малко в противоречие една с друга".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg