EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна разширението на хранилище Чирен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна разширението на хранилище Чирен

mail18:33 | 21.07.2023прегледи 597 коментарикоментари 0


„Разширението на подземното газово хранилище Чирен ще даде по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на природен газ както в България, така и в региона“. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на началото на същинските строителни дейности по изграждане на надземната част.

Той подчерта, че благодарение на свързаността на газопреносната система и увеличението на капацитетите за пренос в точките на междусистемно свързване със съседните страни, българският пазар не е усетил сътресения при прекъсване на доставките от Русия. 

След откриване на строителната площадка на 14 юли, на 21 -ви юли бе дадено начало на същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част.

В събитието участваха енергийният министър Румен  Радев, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, представители на местната власт и народни представители.

Зам.-посланик на САЩ изрази подкрепа за проекта и подчерта значимостта на сигурността, в т.ч. и енергийната сигурност. По думите на енергийния министър Румен Радев с реализацията на разширението на подземното хранилище, България ще бъде сериозен регионален фактор в съхранението на природен газ.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар. Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³.

За да се постигнат целите на разширението, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и на газопровод, свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

За доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на новите надземни съоръжения е избран консорциумът ДЗЗД "ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН". Като част от новата надземна инфраструктура ще бъдат изградени четири газотурбинни компресорни агрегати, съоръжения за нагнетяване на природен газ в резервоара, както и такива, свързани с добива, газоизмервателна станция.

В реализацията на надземната част на разширението на Чирен ще бъдат инсталирани компресори на американска компания – Солар Търбайнс, електроника на Хъниуел и оборудване на Емерсон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg