EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна работа по жп отсечка от Коридор №8

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна работа по жп отсечка от Коридор №8

mail07:30 | 04.03.2014прегледи 1239 коментарикоментари 0


Стартиха строителните работи по една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем – от Куманово до Беляковци, съобщи МТИТС.

Участъкът на Коридор VІІІ през България е включен като приоритетно европейско направление – част от Трансевропейската транспортна мрежа, което дава възможност да бъдат използвани средствата от европейските фондове за развитие както на железопътната, така и на пътната инфраструктура.

Правителството на Македония е осигурило с помощта на международни финансови институции (ЕБВР) 47 млн. Евро за рехабилитация на съществуващата отсечка Куманово – Беляковци, около 30 км. Отсечката е първата от предвидените три за железопътното свързване на Македония с България. Реконструкцията предвижда поставянето на нови линии и прагове, изграждането на осем моста, най-големият от които е с дължина 120 метра, построяването на три гари и три обекта за службите за регулиране на движението. 

Останалите жп отсечки от линията към България, която трябва да бъде готова до 2022 г., са Беляковци-Крива Паланка с дължина 36 километра и Крива Паланка- Деве Баир с дължина 23 километра. Строителството на Беляковци-Крива Паланка трябва да започне през втората половина на 2015 г., а документацията за последната отсечка до българската граница трябва да бъде готова до края на 2016 г.  На старта на строителството бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, македонският му колега Миле Янакиески, както и  министър-председателят на Македония Никола Груевски и вицепремиерите Зоран Габровски и Владимир Пешевски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1138