EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва ремонт на Централна гара - София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва ремонт на Централна гара - София

mail10:15 | 03.04.2014прегледи 821 коментарикоментари 0


Ремонтът на Централна гара - София ще струва около 75 млн. лв. Ремонтните дейности предвиждат пълна рехабилитация на сградата, на пешеходния подлез и на пероните. Това съобщи за Радио „Фокус“ инж. Ивайло Дженев, ръководител „Екип за управление на проекти“ в Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Целта е да се осигури лесен достъп на пътниците до всички услуги, както и комфортна обстановка за изчакващите пътници. Ще бъде осигурен пълен достъп за лица в неравностойно положение, съгласно всички европейски изисквания, допълни Дженев. Ремонтът на гарата е разделен на два етапа. В момента се прави първия етап от към източната страна на гарата, изграждат се оградите, приобектовия офис, започнали са и демонтажните работи, допълни Дженев. „Стойността на ремонта възлиза 56 млн. лв. без ДДС, националното съфинансиране е 15% от сумата. Очаква се с ДДС и непредвидените разходи целият ремонт да излезе около 75 млн. лв.“, каза Дженев. Той обясни, че подлеза пред Централна гара, известен като Ротондата е общинска собственост и не е включен в проекта за ремонт на гарата.

Днес е началото на строителните дейности, съобщи пресцентърът на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС–Централна гара София“, а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение ТРТ”. Стойността на сключените договори възлиза на над 62 млн. лева без ДДС. Сред целите при реализирането на обекта е пълно архитектурно обновяване на приемното здание, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност. Строителните дейности трябва да приключат до края на 2015 г. Модернизацията на Централна гара София е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа”, „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап“, който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.
Няма да има промени в движението на влаковете, които заминават от и пристигат на Централна гара София, поради предстоящото извършване на ремонтни дейности в гарата, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Всички пътнически композиции ще пътуват по редовния си график и ще продължават да заминават от и пристигат на гара София.
Преди началото на ремонта на Централна гара София поетапно ще бъдат преместени всички билетни каси, за което пътниците ще бъдат своевременно уведомени. Касите временно ще се помещават в сутерена на западната част на Централна гара София (в ляво от информационните електронни табла, намиращи се в сутерена, до който се стига чрез ескалаторите). Ще бъдат поставени указателни табели, които ще информират пътниците за новото временно разположение на билетните каси.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg