EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва детайлно проучване на „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва детайлно проучване на „Набуко”

mail08:58 | 07.09.2010прегледи 524 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, института IFC  на Световната банка и акционерите в проекта за изграждане на газопровода "Набуко" подписаха на 6 септември възлагателно писмо.
Това бележи началото на процеса на детайлно проучване на "Набуко", задължителна стъпка за отпускане на финансов пакет от 4 милиарда евро за проекта, чиято стойност се оценява общо на 7,9 милиарда евро.
По този повод в Брюксел се състоя пресконференция, в която участваха изпълнителният директор на проекта "Набуко" Райнхард Мичек и ръководни представители на подписалите документа финансови институции.
Наречен "газов мост между Азия и Европа", този проект се смята за флагмански в посрещането на газовите нужди на Европейския съюз. Очакванията са от 483 милиарда кубически метра  газ през 2009 г. тези нужди да достигнат 637 милиарда кубически метра през 2030 г.
Според плановете изграждането на "Набуко", планиран за пренос на 31 милиарда кубически метра газ годишно, ще започне през 2012 г, а първоначалните количества газ, около 18 милиарда кубически метра, ще тръгнат през 2015 г.
За израждането на газопровода с дължина около 4000 километра ще са  необходими 2 милиона тона стоманени тръби. С подписването на възлагателното писмо започваме преговорите с доставчиците на компоненти. Това ще е основната ни дейност през
тази и следващата година, заяви Райнхард Мичек.
На пресконференцията единодушно бе изразено мнението, че подписването на възлагателно писмо от страна на авторитетните финансови институции е силен израз на финансовата подкрепа за "Набуко" в цялостното финансиране на проекта. За това
финансиране Европейската комисия вече отдели 200 милиона евро.
Акционерите в проекта "Набуко" са Българският енергиен холдинг /БЕХ/, турската компания "Боташ" /Botas/, унгарската МОЛ /MOL/, германската компания Ер Ве Е /RWE/ и румънската "Трансгаз" /Transgaz/. Всяка от тях държи по 16,67 на сто от
компанията "Газопровод Набуко Интернешънъл" /Nabuko Gas Pipeline International/, бе съобщено във връзка с пресконференцията.
Европейската комисия приветства подписването на възлагателното писмо. Проектът за изграждането на газопровода Набуко се ползва с пълната подкрепа на Европейската комисия като стратегически принос към Южния газов коридор и енергийната
сигурност на Европейския съюз, се казва в декларация, разпространена тук от комисията.
Обща позиция по въпроса за изграждането на газопровода Набуко са договорили и     служители от министерствата на икономиката на Румъния и България, съобщи  агенция Медиафакс, цитирайки публикувано изявление на румънското министерство. Проектът е приоритетен и за двете страни.
Представители на двете министерства са се срещнали на 2-3 септември в Букурещ, за да анализират развитието на проекта.
Служителите са обсъдили и необходимостта от изграждане на няколко водноелектрически централи по р. Дунав и от свързване на националните газопреносни и енергопреносни мрежи.
Предвижда се газопроводът Набуко да доставя природен газ от Каспийско море до Централна Европа по маршрут Турция - България - Румъния - Унгария - Австрия, заобикаляйки Русия, припомня агенцията.
Очаква се реализацията на проекта да възлезе на 9 млрд. евро. В него участват австрийската компания ОМV, унгарската МОЛ, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германската RWE.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg