EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Заплатите затрудняват работодателите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатите затрудняват работодателите

mail16:03 | 26.11.2018прегледи 735 коментарикоментари 0


  Разходите за персонал са топ предизвикателство за бизнеса в Европа поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Това е един от изводите от проучването за бизнес климата "Европейско икономическо проучване 2019" на Европалати, представено в Българската търговско-промишлена палата, която се включва също в изследването сред своите членове. Други спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и на суровините, което е особено валидно за страните от Централна и Източна Европа, вкл. и България, поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.
         Проучването е направено през септември и за България то е сред близо 600 фирми, каза на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов. По темата за разходите за персонал Симеонов изтъкна, че ако сега бъде направено повторно изследване в страната, разходите за труд ще бъдат посочени и от  бизнеса в България като най-голямата опасност. Темата е чувствителна особено в обстановката, която имаме сега за това, че правителството под натиска на протестите започва да отделя по-големи средства за различни сектори - за ръста на заплатите в държавния сектор, в образованието, здравеопазване, коментира Симеонов.  Същевременно той посочи, че обявените вчера от работодателските организации след среща при премиера Бойко Борисов граници на ръст на заплатите в частния сектор догодина не са непостижими при условие, че няма сериозни трусове в страната.

По статистика от последните години около 10 - 11 на сто всяка година българските работодатели са увеличавали средните заплати в секторите, допълни той. Цветан Симеонов информира, че разговорите при премиера ще продължат, заради натрупани доста нерешени въпроси.
      Според проучването за заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст - преобладаващата част около 63 на сто от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.  Друг проблем пред бизнеса е свързан с липсата на квалифицирани кадри, показват данни от изследването. Близо 54 на сто от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес средата догодина, докато за 2018 г. делът им е бил 63 на сто. Има известни очаквания за намаление на инвестиции, които компаниите от България ще направят в своята дейност, като с около три на сто е разлика спрямо миналата година.   


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg