EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплатите в БОРКОР - 103 хил. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатите в БОРКОР - 103 хил. лв.

mail14:40 | 28.03.2012прегледи 769 коментарикоментари 0


Общата сума, която разходваме за заплати миналата година е 103 хиляди лева, допълнителното материално стимулиране (ДМС) е около 40 хиляди лева. Това каза пред БНТ ген. Румен Миланов, директор на Център за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет (БОРКОР).
Има наплив от желаещи да работят в БОРКОР. Общата численост на състава на звеното е 10-12 души, а ДМС е въведено, защото хората изпълняваха по няколко случаи едновременно и премиерът знае за тези допълнителни стимули, каза още ген. Миланов. Той обясни защо година и половина след анонсирането на аналитичното звено към МС, то все още не функционира реално. Финансирането на проекта започна през юни 2011 година, проектът го почнахме на гола поляна и по ирония на съдбата съм негов директор. Това е един много сложен, интересен и важен проект, заяви Румен Миланов. Той посочи, че има три уникални момента в БОРКОР – самата информационна технология, противодействието на корупцията чрез комплексно въздействие и изграждането на модерна администрация.
Проектът се извършва под консултация на немски консултант, служител на МВР на Федерална Република Германия и цялата негова издръжка се осъществява от федералното министерство, което пък ни отпусна около 30 хил. евро, за да стартираме проекта. Всички останали средства са от българското правителство, посочи ген. Миланов. Той оправда обвиненията, че в БОРБОР се получават високи бонуси, без да се работи реално с думите, че подходът на германския консултант не е по нашенски – той иска да изгради инфраструктурата, да създаде условията на работа и тогава да се пуснат проектите. Тоест да изградим къщата и тогава да започнем да я пълним със съдържания, а не обратното, заяви ген. Миланов.
Той заяви още, че трудно се събират конкретни доказателства при дела за корупция. По думите на ген. Миланов, бюджетът за обществени поръчки е 4 – 4,5 млрд. лева на година. Миланов съобщи още, че има сигнали, че именно при обществените поръчки изтичат пари. Въпросът е да вкараме корупцията в разумни граници, които не ощетяват обществото, защото нея я е имало и ще я има, каза още той. Ако някой в света се е справил с корупцията, сигурно ще получи нобелова награда, добави ген. Миланов.
Колкото до новия модел за национална сигурност и критиката на зам.-министър Веселин Вучков, че с проекта на Закона за национална сигурност се прави реформа на парче, ген. Миланов заяви, че има много недодялки, така е, но това е чернова. Който може от първия раз да направи такъв сложен закон, моля, химикалката е в него, каза още Румен Миланов. Той каза, че не се обижда от критиките на заместник вътрешния министър, но не крие, че се е подразнил от тях, защото въпросът е трябвало да бъде обсъден още в съвета на ръководителите на службите за сигурност и обществен ред. Той отрече, че в текстовете на проектозакона е записано, че ГДБОП се вади от структурата на МВР. ГДБОП е служба за сигурност, тя е полицейска служба за сигурност, заяви той и посочи, че въпросът за министър без портфейл, който да ръководи ДАНС, НРС и Военното разузнаване е спорен. Възможно е да има такъв министър, възможно е и да няма, той може да бъде и министъра на вътрешните работи, каза още Миланов.
Ген. Миланов изрази съмнение, че казаното от Яне Янев, че Драшков е изнасял информация от ДАНС, за да злепоставя министри от кабинета на Борисов, е истина. "Съмнявам се. Иван Драшков е много опитен служител", каза Миланов и добави, че оставката на бившия вече зам.-председателя на ДАНС е негов личен избор. /БГНЕС

 


Тагове: заплати, БОРКОР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg