EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Западни Балкани имат проблем с лошите кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Западни Балкани имат проблем с лошите кредити

mail11:35 | 16.11.2017прегледи 9230 коментарикоментари 0


Страните от Западните Балкани се нуждаят от разработване на законова рамка за борба с лошите кредити, ускоряване на реформите в правосъдието и подобряване на законите за фалита и неплатежоспособността, за да подобрят икономическите си перспективи, се казва в доклад на Международния валутен фонд /МВФ/, цитиран от Ройтерс.

В доклада за шестте страни от Западните Балкани /Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия/ се констатира, че техните банкови системи страдат от недостиг на финансови средства, високо ниво на лоши кредити и неефикасни процедури за фалит. Тези пречки забавят растежа на кредитите от техни банки, се казва в доклада, цитиран от БТА.

МВФ посочва, че външното финансиране на банките в региона е нараснало с над 500 процента преди 2008 г., стимулирайки икономическия растеж в шестте страни. През този период 70 до 95 процента от банковите активи в различните страни са били контролирани от чуждестранни банки, повечето базирани в страни от Европейския съюз. Осем години след разразяването на световната финансова криза чуждестранните банки все още смятат, че перспективите в региона са ограничени заради стремежа на страните да ограничат финансирането отвън и да се осланят на самофинансиране, отбелязва МВФ.

Възвращаемостта на капитала е спаднала с 10 до 35 процентни пункта по време на кризата и още не се е възстановила до предкризисното равнище. Освен това високият процент на лошите кредити в повечето от страните в региона намалява рентабилността.
Според МВФ, за да се разшири финансовата база на банките и да се подпомогне растежа им, страните трябва да развият местните капиталови пазари, където банките могат да издават корпоративни облигации. Развитието на частни пенсионни фондове и застрахователни компании ще помогне за увеличаване на търсенето на банкови облигации и може да стимулира вътрешните спестявания, се казва в още в доклада.

МВФ подчертава накрая, че реформите в правосъдието са жизненоважни за членството в ЕС, към което се стремят всички страни от Западните Балкани, но въпреки известния напредък през последните 5 години реформите са още в застой.

"Само ако имате стабилно правосъдие, можете да имате договори, само ако имате договори, можете да имате размяна на стоки или услуги и да вземате или давате пари, което е най-важното за развитие на икономиката", заяви заместник-директорът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Йорг Декресин, представяйки доклада в Сараево.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888