EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Замърсяване с микрочастици пластмаса + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замърсяване с микрочастици пластмаса + видео

mail07:35 | 28.11.2022прегледи 2349 коментарикоментари 0


Откъде идват микрочастиците пластмаса

Появата на миниатюрни частици пластмаса с размер под 5 милиметра може да се дължи на различни причини. Част от тях се получават при изпирането на дрехи от синтетични материали или от триенето на автомобилни гуми при шофиране. Малка част са създадени целенасочено микрогранули, които се използват в продукти за лице или пасти за зъби. Друг сериозен източник е постепенното износване и разпадане на по-големи пластмасови предмети като торбички, бутилки или риболовни мрежи.

Какво причиняват микрочастиците пластмаса

Все повече микрочастици пластмаса попадат в океаните. През 2017 г. ООН заяви, че в морските басейни има до 51 трилиона микрочастици, близо 500 пъти повече от звездите в нашата галактика.

Тези частици лесно биват погълнати от морски животни. Тъй като пластмасата се разгражда трудно, тя се натрупва в организмите им и по хранителната верига може да попадне и в хората.

Микрочастици пластмаса вече са били открити в чешмяната вода и в продукти като бирата и медът. Те също така са били засечени и в човешки изпражнения.

Влиянието им върху човешкото здраве за момента е недостатъчно проучено, но е известно, че пластмасите съдържат добавки като стабилизатори и вещества, забавящи разпространението на огъня, които имат потенциално токсичен характер.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969