EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Замразените руски активи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замразените руски активи

mail13:55 | 31.12.2023прегледи 636 коментарикоментари 0


След като президентът на Русия Владимир Путин започна инвазия в Украйна през февруари миналата година, САЩ и техните съюзници забраниха прехвърляния на пари с участието на Руската централна банка и министерството на финансите на Русия, като по този начин блокираха на запад неприкосновени руски активи на стойност около 300 милиарда долара.

Сега, според информация на "Файненшъл таймс", САЩ са предложили създаването на работни групи от страните от Г-7 - организацията на най-развитите държави, които да проучат начини за конфискуването им.

Агенция Ройтерс на свой ред проучва какви и къде са тези активи и какво би направила Русия, ако те бъдат конфискувани.

Резервите на централната банка

Както други централни банки, така и Руската централна банка е разпределила част от своите златни и валутни резерви в ликвидни активи като основни валути, злато и държавни облигации. Около половината от тези резерви са на територията на Запада.

Централната банка на Русия потвърди, че активи на стойност около 300 милиарда долара са замразени от Запада. Общата стойност на руските резерви в чуждестранна валута и злато възлизаше на 612 милиарда долара към момента, в който Путин обвини Запада във водене на икономическа война срещу Русия и нарече замразяването на активите "кражба".

Управителката на Руската централна банка Елвира Набиулина бе разкритикувана от руски националисти, че е допуснала такава голяма част от резервите на банката да бъдат замразени.

Какво е замразено

Руската централна банка не е представила подробна разбивка на замразените активи, но може да се добие груба представа от документите, описващи в детайли притежаваното от Русия към началото на 2022 г., тоест, преди инвазията в Украйна. Тогава Руската централна банка притежава активи в евро на стойност около 207 милиарда щатски долара, активи в долари за 67 милиарда и активи в британски паунди на стойност 37 милиарда долара.

РЦБ е притежавала също така активи в японски йени за 36 милиарда долара, в канадски долари за 19 милиарда щатски долара, в австралийски долари на стойност 6 милиарда щатски долара и в сингапурски долари за 8 милиарда щатски долари. 

Стойността в американски долари на активите в швейцарски франкове беше около 1 милиард. Руската централна банка обяви, че тези активи са били вложени основно в чуждестранни ценни книжа, банкови депозити и сметки в други банки.

Най-големите притежания в облигации бяха в държавните облигации на Китай, Германия, Франция, Великобритания, Австрия, и Канада. Златните резерви на Русия се държаха в самата Русия. Вложенията в юани се държаха  в Китай.

Как са блокирани активите

Руската централна банка не се скри зад сложна верига от притежатели на активите само на хартия, така че тяхното засичане няма да бъде трудно. Повечето от активите, включително тези, които са частна собственост на руски граждани, са замразени във финансовите институции, в които са депозирани.

Конфискуването

Руските представители многократно предупредиха, че конфискуването на държавните активи нарушава принципите на свободния пазар.

"Нека да видим какво ще решат", заяви за Ройтерс високопоставен представител на Русия, пожелал анонимност. "Защитата на частната собственост е "свещена крава", която ги храни в продължение на векове", допълни той.

Някои руски представители предположиха, че ако руските активи бъдат конфискувани, то тогава същата съдба може да имат активите на чуждестранните инвеститори, които се трупат в така наречените сметки от тип Це в Русия.

Част от чуждестранните активи бяха успешно блокирани в тези сметки от типа Це. Не е известно точно какви суми има в тях, но руски представители твърдят, че сумите са съизмерими със замразените руски резерви на стойност 300 милиарда долара.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви миналата седмица, че страната има достатъчно активи, които са замразени в сметки от тип Це.

Също миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на представители на медиите, че Русия може да оспори по съдебен път всяко едно конфискуване на замразените ѝ активи.

"Ако нещо наше бъде конфискувано, ние ще видим какво можем да конфискуваме на свой ред. И ще го направим незабавно", заяви Песков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg