EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законът „Кушлев” взе на мушка над 1 млн. души

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законът „Кушлев” взе на мушка над 1 млн. души

mail16:40 | 24.11.2010прегледи 790 коментарикоментари 0


Гражданската конфискация ще засегне между 100 000 и 400 000 български домакинства, ако велезe в сила закона "Кушлев". Това значи, че от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, ще бъдат засегнати между 280 000 и 1,1 млн. души, които никога не са вършили престъпления. През последните 15 години обаче те или член на тяхното домакинство са натрупали нерегистриран доход, който надвишава 60 000 лв., съобщава агенция Стандарт нюз. Данните са на експерти, които са изследвали въздействието на проектозакона. Данните са част от съвместно изследване на Института "Отворено общество" и Центъра за либерални стратегии (ЦЛС), осъществено по проект "Какво (не) знаем за отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност".
Най-стъписващо звучи анализът на експерта от ЦЛС Георги Ганев, извършен на база на официални данни от Националния статистически институт и БНБ, социологическо проучване на "Алфа Рисърч" от 2008 г. и др.
Ганев прави оценка на нерегистрираните доходи в две основни големи групи – от скрити законни доходи (по трудов договор със "скрита" заплата, работа без трудов договор, нерегистрирани самонаети лица и др. под.) и доходи от работа в чужбина. Доходите от първата група за последните 15 години той оценява в размер между 50 и 200 млрд. лева, като отчита, че според социологически проучвания нерегламентирано заетите в страната са между 1/3 и 1/5 от официално заетите. Доходите от чужбина за последните 12 години са около 30 млрд. лева, а между 100 и 400 000 са домакинствата, за които има данни за генерирани в чужбина доходи.
В анализа му се отчитат и възможностите за припокриване на доходи от двете места в едно домакинство, средният размер на инвестиране на доходите в имущество и др.
Според правния директор на "Отворено общество" Иванка Иванова, митът в мотивите на проектозакона, че той ще напълни обществените каси, не само че няма да се случи, но законът ще доведе до твърде много разходи за държавата. На първо място, това са разходи за управление на запорираното имущество, на второ - ще се увеличат съдебните процедури заради множеството претенции на трети добросъвестни лица, на финала ще се случат и лавина от дела за обезщетения за вреди по Закона за отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите.
Много е вероятно, според Иванова, да се стигне до неуспешно осребряване на отнетото имущество и даде пример – в Сицилия от 10 години имотите на мафиотите стоят празни. "Аз самата не бих си купила имот на мафиот, нали разбирате – той не е в затвора!", образно описа ситуацията Иванова. В същото време, напрежението и социалната цена ще са много високи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg