EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закон за нефта и нефтопродукти приет на първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за нефта и нефтопродукти приет на първо четене

mail14:30 | 27.11.2012прегледи 353 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на първо четене Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Парламентът прие законопроекта без дебати.
Приемането на нов закон се налага заради директива на Европейския съвет от 14 септември 2009 г., която внася нови правила по създаването и поддържането на запасите от нефт и нефтопродукти. До 31 декември 2012 г. държавите – членки на Европейския съюз са длъжни да приведат законодателствата си в съответствие с нейните разпоредби. Въвеждането на редица нови, съществени елементи в европейската правна уредба налага приемането на нов закон. Обособяват се две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти – запаси за извънредни ситуации и целеви запаси, като разграничението е с оглед различния им правен статут. Запаси за извънредни ситуации ще се създават от частните икономически субекти, които се явяват задължени лица и от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Целеви запаси могат да се създават само от агенцията въз основа на решение на Министерския съвет и по негова преценка.

Със закона се регламентира съхранението на запасите както на територията на Република България, така и на територията на други държави – членки на Европейския съюз. Отпада изискването това съхранение да бъде предварително уреждано с междуправителствени споразумения.
Със законопроекта се отменя Законът за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Държавната агенция „ДРВВЗ” и задължените лица се задължават да поддържат и съхраняват нивата на задължителните запаси, определени по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, до 30 април 2013 г. Създадените до влизането в сила на новия закон задължителни запаси от нефт и нефтопродукти ще придобият статут на запаси по него.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg